Drømmeland og drømmetid

Australia! Smak på ordet! Det smaker eventyr, det dufter spenning. Ordet lover storslått natur og spesielle opplevelser.

Det var egentlig Australia jeg skulle til, da jeg i 1980 kom til Oslo fra Örebro i Sverige. Jeg var ferdig med en utdanning, hadde ingen jobb eller noe annet som bandt meg. Jeg skulle bare til Norge og jobbe sammen litt penger (som så mange andre svensker nå og da) slik at jeg om et år kunne gjennomføre drømmereisen til andre siden kloden.

Det ble ikke slik jeg planla. Mine tiltenkte reisefeller klart ikke å lette fra Örebro, og jeg ble av familiære grunner igjen i Oslo. Tjue år tok det før jeg kom meg til Australia, og selv hadde jeg rukket å passere 50. Eventyret lokket likevel. Jeg var backpakker, bodde på youth hostels, sov i “swag” som man bare rullet ut på bakken, klatret på termittenes svære tuer, padlet kano i en krokodilleelv, gikk på bush tucker-tur med aboriginerguide, prøvde å spille didgeridoo, klatret på Sidney Harbour Bridge sammen med en verdenskjent forfatter og kjøpte meg Blundstone-sko.

Største opplevelsen var likevel Uluru, Ayer’s Rock. Nå sies det at urbefolkningen ikke liker at man tråkker på deres åndefjell, den merkelig, røde klippen midt i ørkenlandet. Men hvis man kommer fra Norge, må man bare opp på fjellet, uansett hvor, uansett vær, uansett hvilke ånder som måtte bo der. Jeg har senere gått rundt fjellet, ni kilometer i 40 graders varme, jeg har sett det i solnedgang og jeg har beundret i alle mulige vinkler og lysforhold. Det er imponerende. Det er så vakkert at du får tårer i øynene.

Du kan også bli med til Australia. Følg med på serien “Annas skjebne” av Ellinor Rafaelsen (første bok i salg 7.2.-20.3.). Alt i første bok går ferden fra Gol i Hallingdal til Alice Springs, midt på det røde kontinentet. Eller gå og se utstillingen av aboriginerkunst på Kulturhistorisk museum i Oslo 4. feb-8. mai: “We paint the Stories of our Culture” – australsk aboriginerkunst fra drømmetiden til kunstgalleriene.

Tomas A