Fossefall – den tøffeste filmtraileren vi har laget

Av Unni Bjørneby

Bjørneby Productions takker for all positiv aktivitet rundt den morsomme Filmtrailer Grand Prix-konkurransen 🙂

Vi har fulgt den med stor interesse og ikke minst overraskelse, utfallet av de enkelte delfinalene har flere ganger vært helt annerledes enn det vi forventet på forhånd.

«Fossefall» er den traileren som har vært vanskeligst for oss å filme, både i forkant, under innspilling, og i etterkant.

 Alle våre trailere har svært kort produksjonstid, et par måneder, med innspilling i løpet av en til to dager. Fossefall måtte filmes på den tiden av året vi aller helst ville ha sittet i sofakroken – i januar måned. Det er kaldt, det er mye snø, og det er svært lite lys. Siden vi ikke bygger kulisser, men faktisk filmer på location, er det mange hensyn å ta. Historiske bygninger kan sjelden oppvarmes, og frostrøyken blir derfor markant. I vintersetting i fattignorge gjør ikke dette noe, men når settingen egentlig er sommer, blir dette verre.

Dramatikken rundt innspillingen av «Fossefall» var stor. Å finne en frådende foss for innspilling i midten av januar i Norge var mer enn en utfordring. Vi bestemte oss for flotte Elgåfossen ved Halden.

Elgåfossen, slik den ser ut i Fossefall-traileren.

22 desember tok vi oss en tur og fant en frådende foss, grønn mose, plussgrader og solskinn, men vi kunne jo ikke filme midt i jula. 3. januar var vi tilbake, og nå var fossen stivfrossen. Uken etter skiftet imidlertid været, vi øynet håp. Inspillingsdagen kom, og vi var svært spente da vi dro nedover. Lykken var med oss, fossen var åpen.

En kvinne skulle kastes i fossen. Innspillingen med skuespiller gikk utmerket, men også en dukke skulle samme vei. Denne dukken ble utstyrt med kvinnens klær og line, og kastet fra toppen. Selvfølgelig gikk dette galt, dukken ble sittende fast midt i fossen, og selv etter mange hasardiøse forsøk på å få den løs, satt den fortsatt like fast. Det ble kveld og vi måtte forlate fossen. To dager senere dro vi nedover igjen. Sammen med den lokale bonden ”Down on the Farm” kom dukken på land, fillete og hodeløs, men fossen fikk ikke beholde sitt bytte.

Vi har en kjærlighet til alle våre trailere. Det har vært mye slit og mye moro, og det er mange historier å fortelle. Vi har brukt godt over hundre skuespillere og statister, noen har vi brukt flere ganger. Vi har reist og benyttet innspillingssteder over hele Østlandet. Vi har vært på nesten alt av store og små museer og bygdetun. Vi har også filmet i Nord-Norge, og på Carlstens fästning i Marstrand, Sverige. En gang filmet vi sågar på en seilskutereplika, ”Batavia”, i Nederland.

At ”Fossefall” vant Filmtrailer Grand Prix-konkurransen ser vi nesten på som en bonus for alt slitet det var med nettopp denne traileren. Vi sender en hilsen til våre skuespillere og til Hemnes bygdetun i Aurskog Høland hvor scenene utenom fossen ble spilt inn.

Bilde fra filmtraileren til Fossefall.