Bokelsker? Besøk Oslo bokfestival!

16. – 18. september 2011 fylles Oslo igjen av hundrevis av små og store litteraturarrangementer. Oslo bokfestival er Norges største festival for å fremme boka og lesegleden, og er helt gratis. Karl Johans gate og Spikersuppa blir bilfritt festivalområde med utescene, boksalg, liv og røre. Operaen fylles av litteratur lørdag og søndag. Litteraturhuset har både festivalprogram og festivalpub, og byens forlagshus og bokhandlere setter opp egne arrangementer.

Jostein Gaarder, Erlend Loe og Tove Nilsen var blant forfatterne som led valgets kvaler da Oslo bokfestival lanserte sitt festivalprogram for et par uker siden. Sju forfattere var invitert til å plukke ut sine favoritter fra et program med mer enn 230 arrangementer og 200 forfattere.

– Opprørstrangen våknet i meg da jeg ble spurt om å plukke ut tre arrangementer, sa Tove Nilsen. – Tre er altfor lite. Det er for mye bra å velge mellom. Nilsen trakk blant annet fram «Forsvarstalen», et arrangement hvor hun får muligheten til å se sin gamle norsklærer Arne Treholt.

Erlend Loe gleder seg til å se Sofi Oksanen, «som ser ut som en forfatter bør se ut». Jostein Gaarder, som selv er å finne flere steder på programmet, trakk fram arrangementet «Å jage vindmøller» hvor Gert Nygårdshaug og Britt Bildøen skal snakke om miljøet og klodens fremtid, med utgangspunkt i deres nye romaner om nettopp dette temaet.

– Det er fantastisk med et så stort program fullt av kultur og hygge. Men mennesket er ikke bare kultur, vi er også natur. Jeg er veldig glad for at noen skriver om det som virkelig er viktig, om kloden vi bor på. Derfor gleder jeg meg til å høre Gert, sa Gaarder.

Se hele festivalprogrammet på oslobokfestival.no.

Øistein Kristiansen fra "Øisteins blyant" tegnet de andre forfatterne da Oslo bokfestivals program ble lansert. Bak fv: Erlend Loe, Vera Micaelsen, Øistein Kristiansen, Helene Uri, Tove Nilsen, Jostein Gaarder og Gert Nygårdshaug. Foto: Vibeke Røgler.