Emmas Avec

Hvis du er glad i den danske serien Borgen og liker drama i kulissene, kan du glede deg til Mette Anthun og Kari Birkelands Emmas avec. Det er en av høstens store underholdningsromaner, og den beskriver krysningen mellom arbeidsliv, familie og kjærlighetsliv.

I denne omtalen er jeg virkelig inhabil, for jeg har vært redaktør på boken og har hatt et intenst samspill med forfatterne det siste året. Til tross for at jeg er (u)lovlig nær boken eller kanskje nettopp derfor, håper jeg at Emmas avec blir en av bestselgerne til høsten. Den har i alle fall mange av de ingrediensene som skal til. Det er en roman som gir et unikt innblikk bak den glamorøse fasaden i tv-bransjen, og den skaper et fascinerende portrett av en kvinne som strekkes mellom kravene fra barn, kjæreste og karriere i et mannsdominert miljø. Her handler det om en bedriftskultur preget av maktkamp, posisjonering og spisse albuer og hvordan jobben blir viktigere enn alt annet.

TV2-veteranene Kari Birkeland og Mette Anthun
Forfatterne av romanen er TV2-veteranene fra pionertiden i tv-kanalen, Mette Anthun og Kari Birkeland. De jobbet begge i TV2 i 17 år, og mange husker nok Kari Birkeland fra tiden hennes som programleder for TV2 Nyhetene og LørdagsMagasinet. Forfatterne debuterer som romanforfattere, og de øser av sin journalistiske erfaring og avslører en bransje de kjenner ut og inn. Det at TV2 har 20 års jubileum i september gjør ikke boken akkurat mindre aktuell.
 

Jeg skal ikke avsløre så mye av handlingen, men litt er jo nødvendig så du kan skjønne hva dette er: Emma Waal har fått drømmejobben som redaktør i TV1. Full av forventning flytter hun sammen med samboeren og sønnen til hjembyen Bergen. Men hun forstår snart at dette er en verden der alt kan ofres for å oppnå makt, prestisje og berømmelse. Møtet med de andre redaktørene røper at ikke alle er like positive til hennes rolle. Er hun bare en «sexy liten sak», som de kaller henne og et alibi for å få flere kvinnelige ledere?

Emma kjemper seg likevel fram og blir programleder for talkshowet Emmas avec. Programmet blir en suksess, og får overraskende høye seertall. Så høye tall at hun blir en trussel? Snart handler livet nesten bare om jobben.

Emmas avec er en underholdende roman om maktkamp, kjærlighet og intriger i tv-bransjen, og om det som skjer når kameralysene er slått av. Høres det ikke spennende ut?