Har du blitt lurt i dag?

Selv om vi er på vakt, er det lett å gå fem på om spøken er god. Men hvor kommer egentlig skikken med å lure hverandre fra? I magasinet Historie fant vi svaret:

Det franske nyttår ble i 1564 flyttet fra 1. april til 1. januar. Alle som hadde glemt endringen og derfor likevel hilste godt nyttår 1. april, ble utsatt for aprilsnarr. Hele forvirringen rundt datoen for nyttår skyldtes at de fleste europeiske land feiret høytiden på andre datoer enn 1. januar. Offisielt brukte de fleste europeiske land den julianske kalenderen, der det nye året begynner 1. januar. Likevel ble nyttår i mange land feiret 25. desember, på Jesu’ fødselsdag, og i andre 25. mars, på dagen for Jesu’ oppstandelse fra de døde.

Franskmennene feiret nyttår ved vårsolverv 1. april, men i 1564 bestemte Karl 9. at nyttårsdag skulle flyttes fra 1. april til 1. januar. I Frankrike var det tradisjon å besøke hverandre og komme med gaver på nyttårsdag. De som fortsatt dukket opp med gaver 1. april, ble derfor ertet og gjort narr av. Det ble snart en ny tradisjon å komme på besøk den 1. april med tullegaver og late som om man ikke hadde fått med seg at nyttårsaften var blitt flyttet tre måneder.

Aprilsnarr