Hvordan får hun det til? Om historisk research

Har du lurt på hvordan forfatterne våre klarer å skrive så troverdige, detaljrike og historisk korrekte bøker? Sigrid Lunde, forfatteren av Hjertets røst, Jordmoren og Lokketoner forteller om historisk research:

Kjære lesere!

Dette er en sensommerlig hilsen – særlig til de av dere som har lest eller vært innom noen av bøkene mine – men også til alle som har undret seg over hvordan vi forfattere klarer å skape et bilde av en svunnen tid. Jeg har fått mye ros for historisk etterrettelighet. Jeg blir spurt: «Hvor har du alt fra? Hvorfor vet du så mye om jordmoryrket, hospitaler, vanlige folks skikk og bruk for mellom femti og to hundre år siden?»

hjertetsrost8_6

Ja, jeg har lest mye. Jeg har sjekket mye. Jeg har intervjuet mange, leger, jordmødre, sykepleiersker. Jeg har besøkt museer og samlinger. Men den aller største utfordringen for oss serieromanforfattere er ikke å få hver eneste tekniske detalj korrekt: det er å gjøre atmosfæren troverdig. Og der er det jeg jobber mest: Det skal ikke bare være korrekt, det skal virke korrekt. Det skal føles som vi er i tiden. Og da er det ikke nok å ha lest akkurat det materialet man trenger. Man må ha lest ti ganger mer.

Hender det at jeg tar meg friheter? Ja da. Jeg kan endre tid, dikte opp framstående personer, forkorte, trekke ut. Legge til, trekke fra. Ofte gjør jeg dere oppmerksomme på at jeg har gjort nettopp dette – for dramatikkens skyld.

hjertetsrost8_1

Jeg bruker selvsagt det vanlige verktøyet. Jeg leser historiebøker, jeg surfer på nettet. Som mine forfatterkolleger bruker jeg ofte Århundrets Krønike. Mitt største funn er likevel Salmonsens Konversationsleksikon, som utkom i mellomkrigstiden, men som nå finnes på nett. Dette er en helt ubetalelig kilde til kunnskap om både fakta og tenkemåter.

Og så eier jeg denne ene mirakelboken, Jordemødre fra 1894, som var læreboken til vår kjære Gjertrud Gare, den tiden hun gikk på Jordmorskolen i Bergen. Og tre bind av Vår helse fra 1933, som jeg har tatt med meg hjem. Fra disse bøkene lærer jeg alt om helsearbeid og sykdommer fra tiden før penicillinet. Og det er ikke hvilke som helst bøker heller, for min farmor eide disse eksemplarene. Hun fikk dem i gave av Anton, bestefaren min. Hun satt sikkert ofte og leste i dem – for åtti år siden.hjertetsrost8_2

Samtidig: Du kan titte og lese og bruke, og likevel er du garantert å gjøre noen feil, for jordmoryrket er svært, svært kunnskaps- og erfaringskrevende. Jeg ser rett og slett ikke annen råd enn å knytte til meg en vaskeekte jordmor, og det har jeg gjort. Jordmorkonsulenten hjelper meg å holde opplysningene korrekte, men det blir likevel mitt ansvar som forfatter å føre kunnskapen om obstetrikk hundre år tilbake – til den tiden da mødre fødte hjemme, og hvor keisersnitt var en livstruende operasjon.hjertetsrost8_4

Er det noe jeg er uendelig stolt over, kjære leser, så er det at mange jordmødre sitter og leser serien min. Og jeg har ennå ikke fått noen kritiske tilbakemeldinger av typen «kjære Sigrid, det er ikke slik det foregår! Dette kunne aldri ha skjedd!» Det gleder meg virkelig, fordi det vitner om at alt bakgrunnsarbeidet jeg gjør, faktisk holder mål.

Da føler man at slitet, kveldsarbeidet, helgearbeidet er blitt rikelig belønnet!

hjertetsrost8_7

Jeg har også en teknisk og historisk konsulent, en skikkelig genial råtass som er ti ganger flinkere til å grave fram materiale enn meg. Han leser gjennom bøker. Hvis jeg undres hva en pakke fyrstikker kostet i 1933, så finner han det ut. Eller et kilo salt flesk. Han finner ut hvordan det virkelig ser ut et sted. Og han deler alt med meg, mens jeg er glad for å dele med dere.

hjertetsrost8_3

Og så skal du få et av mine senere knep, som jeg virkelig elsker: Google maps! Når Gjertrud Gare vandrer Nordmarka (som finnes!) på langs, trenger jeg ikke å grave i hukommelsen for å huske hvordan landskapet så ut, eller ser ut. Jeg dukker ned i digitalkartet, finner mange foto, og ser landskapet i detalj slik det virkelig er. Med seterbuer, vann, bekker og myrområder, sommer som vinter. Jeg kan la Gjertrud ta en pust i bakken, tenke over hva hun ser. Og vi får lese tankene hennes.

hjertetsrost8_5

Ha en god dag, alle sammen!

–Sigrid Lunde

Hjertets røst 8 er i salg i dag, 22. august, i dagligvare og kiosk. Du kan også abonnere på serien, da får du boken rett hjem i postkassen – før den er i salg i butikk! Klikk her for å lese mer om Hjertets røst.

hjertetsrost8

4 kommentar(er).
 1. Sigrid Lunde:

  Hei, hvis noenhar lyst til å følge hendelsene i tidskronologisk rekkefølge, så er det Lokketoner, Hjertets Røst og Jordmoren 🙂

  29. august 2016 kl 04:32
 2. Bodil Arnestad:

  lita tetli: Det er 3 serier! Jordmoren, Lokketoner og Hjertets røst

  26. august 2016 kl 09:05
 3. Sigrid Lunde:

  Tusen takk, Lita Tetli. Slike ord er så utrolig stimulerende.

  23. august 2016 kl 06:51
 4. Har kjøpt boken i dag,og gleder meg til å lese.Du er en fantastisk forfatter………..Elsker dine to serier som jeg har lest og gleder meg til fortsettelsen…………:-)

  22. august 2016 kl 19:16

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Sigrid Lunde

Sigrid Lunde er psevdonymet for en forfatter med tre tiårs fartstid som profesjonell skribent. Hun har en svært omfattende og variert produksjon bak seg.