Rosemalt 23: Kunstnernes Paris

I bok 23 av Rosemalt, som kommer i butikkene 24. oktober, er de to unge vennene Johannes og Gustav begynt på kunststudier i Paris. Som sønner av henholdsvis Rebekka, som selv studerte i Paris, og Emmanuel som har et langt liv bak seg som omreisende rosemaler, er de begge arvelig belastet.

For Johannes er det vanskelig, etter som han også har odel på hjemgården Lie. Moren valgte i sin tid å avslutte kunststudiene for å reise hjem til gården og familien.

Kunststudenter oppsøker også i dag Louvre, for å forsøke å tilegne seg de gamle klassikernes teknikker.
Kunststudenter oppsøker også i dag Louvre, for å forsøke å tilegne seg de gamle klassikernes teknikker.

I Rosemalt er vi over hundre år tilbake i tid. Men kanskje er det likevel mye som ikke har forandret seg. Oppsøker man det store og kjente museet Louvre i vår tid, kan man fortsatt komme over kunststudenter som sitter og arbeider med reproduksjon av verk av kjente kunstnere.

Da som nå er dette en del av den møysommelige prosessen for å lære seg å beherske teknikkene. En del av kunstutdanningen.

Louvre er verdens mest besøkte museum, med 9,3 millioner besøkende i 2014, det store flertallet (71 %) er besøkende fra andre land enn Frankrike. Det er ikke til å undres over at det alltid er kø for å komme inn der. Og når man kommer inn, er det nye køer for å komme til og få sett de mest kjente verkene. Leonardo da Vincis Mona Lisa er nok det maleriet som de fleste kommer for å se.

Men Louvre er mye mer enn det. Med mer enn 75 000 forskjellige verk i den staselige bygningen som ble brukt som kongelig palass før det ble museum, sier det seg selv at det ikke er mye man får med seg på et enkelt besøk i Louvre.

Og som om ikke det var nok, Louvre er ikke det eneste kunstmuseet i Paris. I den franske hovedstaden finnes det museer og gallerier nok til å fylle et langt liv som kunstinteressert.

Det er ikke til å undres over at Paris er kunstnernes by, nå som på tiden vi skriver fra i Rosemalt, da Johannes og Gustav begynte på sin møysommelige kunstutdanning.

Med årlig mer enn ni millioner besøkende er det alltid kø for å komme inn i palasset hvor det har vært museum siden 1793.
Med årlig mer enn ni millioner besøkende er det alltid kø for å komme inn i palasset hvor det har vært museum siden 1793.

 

Vi håper du vil kose deg med Rosemalt 23!

Hilsen Annikki Øvergård

Rosemalt 23 – i salg mandag 24. oktober!
Rosemalt 23 – i salg mandag 24. oktober!

Om Rosemalt 23:

Ingas ondskap brer om seg og rammer flere på Lie. Rebekka fortæres av svartsyke, samtidig som ansvaret for gården hviler tungt på henne nå som Tharald begynner å bli skrøpelig, og Ulf ofte er ute på handelsreise.

Jeg er allerede syk, tenkte hun. Svartsyken brenner i meg hver gang jeg ser på husbonden
min. Live må bort. Hvis hun ikke er borte til sommeren, blir jeg med på setra. Og hvis hun fremdeles er her når jeg kommer tilbake, reiser jeg fra gården. 
Valget er Ulfs, tenkte hun bittert.

0 kommentar(er).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annikki Øvergård

Annikki Øvergård er et pseudonym for Annikki Torgersen og Jan Erik Øvergård. De har tidligere utgitt serien «Rosemalt», og skriver nå på «Anna fra Røros».