Blant misteltein og historiske bygninger

Har du lest noen av Elisabeth Hammers serier? Skuespiller Kristin Grue har nettopp lest inn både Maria av Svaneberg og Misteltein som lydbok, og i sommer fikk både hun og mormoren en liten omvisning i Horten av Elisabeth. Her forteller Elisabeth om den koselige turen!

For ikke så lenge siden fikk jeg en hyggelig henvendelse fra Kristin Grue, som har lest inn Maria av Svaneberg og Misteltein på lydbok. Hun var nysgjerrig på Horten og Karljohansvern etter å ha lest inn bøkene, og ønsket seg en omvisning i traktene der handlingen utspiller seg. Mormor ble også med på deler av turen. Hun hadde vært på Karljohansvern mange ganger, og var godt kjent fra før.

Siden Maria av Svaneberg er lagt til en tid før Horten ble egen by og marinebasen ble opprettet, var det Misteltein vi brukte tiden på. Jeg håper at dere som har lest Misteltein vil ha glede av å høre hva vi kikket på.

    

Vi begynte på Karljohansvern, ved overlegeboligen. I serien får vi en titt innenfor dørene når den nye overlegen på sykehuset, Joakim Tønnessen, flytter inn. Bygningen er nylig restaurert, og skal nå være tilbakeført til sin opprinnelige tilstand. Bygningen har, foruten å være kontor og bolig for sykehusets overleger, huset administrasjonen på verftet (etter 2. verdenskrig). I senere tid er bygget brukt bl.a. av lokale kunstnere.

På andre siden av veien for overlegeboligen, lå det gamle sykehuset. Dette ble dessverre bombet av de allierte under krigen, og er jevnet med jorden. Sykehuset var både for marinen og lokalbefolkningen.

Bilde fra gammelt postkort.

Noen som kjenner igjen muren Selma løp langs i begynnelsen av bok 1?

Vi gikk så en tur ned på Sykehusbrygga, der handlingen i Misteltein starter. I serien ligger losjiskipet «Kong Sverre» utenfor brygga, og mennene om bord er hardt rammet av spanskesyken.  Ombord er også Selmas mor, og det får fatale konsekvenser for hele Selmas familie.

«Kong Sverre» var et enormt treskip, med plass til mer enn 600 personer. Da skipet var under bygging, var det ment å bli Nordens mektigste krigsskip. Men byggingen tok tid, og allerede da skipet ble sjøsatt i 1860, var det over for «Kong Sverre». Pansrede skip med granater var kommet, og mot slike hadde ikke treskipet en sjanse. Kommandoen ble derfor strøket allerede samme år som sjøsetting, og noen år senere ble riggen tatt ned og maskinen fjernet. Etter det ble skipet brukt som losjiskip og lå for anker utenfor Karljohansvern. Skipet ble hugget opp i 1932, og deler av treverket ble resirkulert som parkett i Redernes hus.

Vi tok deretter en liten kjøretur, over kanalen, opp Ollebakken og gjennom Nedre Keisemark. De eldste husene her kommer fra Stavern, der marinebasen lå før den ble flyttet til Horten. Da basen flyttet, sørget offiserene for at husene ble demontert og fraktet til Horten med skip og vogner. Så ble de bygget opp igjen. Offiserene med høyest rang og makt slo seg ned i Nedre Keisemark, de øvrige lenger opp i åsen.

Bilde fra gammelt postkort.

Det var stor klasseforskjell i Horten, og den vedvarte til langt ut på slutten av 1900-tallet. Dette har naturligvis gitt meg mye å skrive om i bøkene om Selma. 😊

Vi besøkte også gatene på Apenes der Selma trasket i vei til kolonialen, og vi tok en titt på Sølvkroneskogen og området der huset Sølvkrona sto, før vi kjørte forbi Badehuset der Ruth arbeidet. Badehuset brukes fortsatt av beboerne i Nedre Keisemark.

Overalt i Horten er det misteltein. Trærne er fulle av dem, men på denne tiden av året var de ikke så lette å få øye på inne blant trærnes eget bladverk. Jeg gjorde et helhjertet forsøk på å få en klase på størrelse med en velvoksen sau festet på bilde, men det ble ikke akkurat tydelig. 🙂

Det tar en liten stund før Misteltein kommer på lydbok, men allerede nå kan du høre på Maria av Svaneberg som ligger på Storytel. Kristin og jeg blir veldig glade om du gjør det! Se bare her:

Maria av Svaneberg har handling fra flere steder i landet. Du blir tatt med på tur både til Tønsberg, Oslo, Telemark, Drammen, Bergen, Svelvik, Danmark og Halden. Serien har mye spenning og kjærlighet, og Kristin Grue leser med innlevelse og varme.

God bok!

Hilsen fra Elisabeth


ENNÅ IKKE LEST MISTELTEIN?

KJØP HELE SERIEN STERKT RABATTERT!

Du sparer 1168 kr ved å kjøpe Misteltein som bokpakke.

Hele serien (24 bøker) får du kjøpt til kun 899 kr (veil. pris 2067 kr).

Les mer og bestill.

 

0 kommentar(er).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Elisabeth Hammer

Elisabeth Hammer (1970) bor i Horten og skriver fra Vestfold. Hun har tidligere skrevet Maria av Svaneberg, Misteltein og Skumringstid – og er nå aktuell med et nytt forrykende eventyr i Frostrose.