Hvor lang blir denne serien?

Dette er et spørsmål både vi i forlaget og forfatterne ofte får. Leserne vil gjerne vite når siste bok kommer, det er fullt forståelig, men sannheten er som regel at ingen av oss vet helt sikkert.

Det er vanligvis ikke slik at når en serie påbegynnes vet forfatteren nøyaktig hvor lang serien blir. Jeg skriver “vanligvis” for det er faktisk forfattere som har bestemt seg for hvor lang serien blir før de skriver sitt første ord. Og som ikke viker fra dette. Det er deres måte å arbeide på. Men svært mange forfattere “tror” det blir 20 bøker – eller tolv – og så ender de opp med et helt annet og større antall. Til stor forundring for dem selv og til glede for den trofaste skaren av lesere.

Et godt eksempel er Anne-Lise Boge som da hun begynte på Arvesynd for mange år siden, var fast bestemt på at dette i beste fall ble en triologi! Tre bøker var i meste laget, det også, mente hun. Det virker jo så uoverkommelig å skrive mer enn en eneste bok, det føler alle nye forfattere av serieromaner.

Anne-Lise fortsatte skrivingen, hun, og da første bok kom ut i butikkene, hadde hun skrevet ferdig seks bøker, men da fikk det være slutt snart, mente hun. Men så var det disse personene hun skrev om da, de hun ikke klarte å legge fra seg. De måtte jo leve videre på papiret også, ikke bare i hodet hennes, og dermed ble det 26 bøker til slutt!  Den siste kom ut 7.3. 2005 og het Svanesang. Det ble en vemodig dag for mange tusen lesere.

Nå er Anne-Lise i gang igjen med “Morshjerte” – og ikke spør meg hvor lang serien blir, jeg aner ikke!

Vi får mange spørsmål om Sønnavind,  Jordmoren og Storgårdsfolk nå. Lange serier som folk elsker. Både Frid Ingulstad, Eva Stensrud og Sigrid Lunde hadde tenkt å gi seg tidligere, kanskje begynne med en ny serie, men personene i bøkene krevde sitt. Forfatterne klarte ikke å legge dem fra seg, det var så mye mer som måtte fortelles.

Mens jeg skriver dette ringer en leser av Sønnavind. Hun vil at serien skal strekke seg helt inn til vår tid. Hun vi ha med seg annen verdenskrig og hvordan alle barna får det når de blir voksne.

Jeg kunne bare komme med standardsvaret: Ingen vet hvor lang denne serien blir!

Bjørg Larsen Rygh

(redaksjonssjef Norske serier)