Tomas’ tale til Ellinor

Kjære Ellinor, gratulerer med dagen! Selv om du har gjort det før, er første salgsdag til en ny serie en merkedag. Det er en fødsel, det er en dag for nytt liv og stor glede!

Først: hjertelig takk til Ellinor Rafaelsen for 18 Polarnetter. Enhver som har lest Polarnetter forstår så inderlig godt din fascinasjon for denne øygruppen i verdens ytterste utkant. Selv om halve året på Svalbard er mørketid, er det lyset på Svalbard man husker. De rosa, lilla, blå fargenyansene over fjellsider, som har trukket på seg hjemmestrikka lusekofter. Vi som har vært der skjønner, og takker deg for at du tok oss med tilbake. De som ikke har vært på Svalbard burde være deg evig takknemlige for bildene og opplevelsene du ga. Så takk for de atten nettene!

Men nå til Anna og hennes skjebne: Annas historie begynner i 1900 blank. Da er Anna 4 år. Det betyr at hun var født i 1896 – Apens år. I disse dager sier vi godt nytt år til alle kinesere. Vi er på vei inn i Harens år. Det sies at Harens år skal foregå rolig og harmonisk, et pusterom etter det dramatiske Tigerens år.

Ifølge kinesisk astrologi er den lille Apen Anna svært intelligent og lærenem. Hun er en problemløser og har forretningsteft, hun er romantisk, og hun elsker å reise – særlig til ukjente strøk! Men hvordan skal det nå gå med lille Anna i Harens år? Kjempefint! påstår astrolog Henning Hai Lee Yang. Tiden arbeider for deg, Anna. Du må riktignok ordne opp i noen problemer hjemme, men du vil i år arbeide målbevisst og oppnå konkrete resultater! Det lover godt for den nye serien.

Men dagens hovedperson er selvfølgelig Ellinor Rafaelsen. I år har Ellinor et strålende jubileum: Ti år som leserfavoritt. Ti år som storselger i markedet for norske serier. Ti år med et kjært strev – for den som skal skrive norske serier må står tidlig opp om morgenen og skrive på, uansett vær og vind. Det hjelper ikke å vente på inspirasjonen. Å prøve å få ånden over seg ved hjelp av rødvin fungerer ikke i dette faget.  Grundige studier av gode historiske kilder, frodig fantasi og trofast fingerarbeid på tastaturet er det som trengs. Og der er du en mester! Når dette jubileumsåret er trygt i havn, har det norske folk tatt imot og lest i runde tall 23 000 boksider fra deg. 91 bøker! Det betyr ni og en tidels bok i året, i ti år på rad! Vi bukker og neier i ærbødig beundring for slik produktivitet!

Og ikke nok med det. Med Annas skjebne tar du steget opp i den aller ypperste eliten av forfattere av norsk folkelesning. Dette er din sjette serie i sjangeren. Det er de færreste forfattere som har skrevet seks serier, og det er ingen andre enn du som har gjort det med så stabilt høye salgstall. Det er faktisk bare to til som har klart seks serier; Bente Pedersen og Margit Sandemo, og de begynte å skrive allerede tidlig på 80-tallet. Jeg har et lite håp om at du om noen år vil trone alene på denne formen for toppliste. Men la oss ikke vente så lenge med å feire.

I anledning denne rekorden og dette jubileet har vi lyst å tildele deg en helt unik og høythengende utmerkelse: Cappelen Damms gullbok. Det er svært få som har den, og de har fått den av helt ulike grunner. Vi deler den ut av og til for å markere en milepæl i en forfatters liv og som en hyllest fra forlaget. Du får den for dine ti jublende år og for dine seks strålende serier. Og for det, som du har til felles med de andre gullbokinnehaverne: din store betydning for norsk leseglede!

Tomas Algard