Spennende bokhøst med NorskeSerier

Tirsdag formiddag inviterte Cappelen Damm til presentasjon av høstens bøker. Mange journalister stilte forventningsfulle opp, det er veldig mange gode bøker på høstens bokliste! Tomas Algard, forlagssjef for underholdning, holdt en flott presentasjon av de norske seriene for de fremmøtte. Med seg på scenen hadde han invitert Anne-Lise Boge, og hun overrasket alle med en liten hemmelighet!

Nå ønsker vi å dele talene til Tomas og Anne-Lise med deg også! Du kan se hele pressekonferansen på Cappelen Damms blogg Forlagsliv eller lese talene her

Norske serier har ca. en halv million lesere, og står for en meget stor del av boklesingen i Norge, og minst like stor del av lesegleden. Akkurat nå har vårt forlag 20 høyst levende og nyskrevne serier – av totalt 33 på markedet. Disse trykker vi i år i et opplag 5,1 millioner eksemplarer – ett til hver nordmann. Og disse bøkene finner ihuga lesere, som lever seg inn i dem. Og slik blir det jo gjerne, når lesingen foregår over mange år.

Serien Storgårdsfolk er nå aktuell med bok nr 52. Den startet sommeren 2001, og har nettopp rundet ti år på markedet – alle sine ti år blant de tre mestselgende seriene. Det er klart at leserne får et familiært forhold til Johanna og de andre personene på gården Store Guldberg i Stange. Men dette er ikke rekord, bare nesten. Serien Jordmoren er nå ute med bok nr 54, og den er planlagt å gå til neste år, og slutte med bok nr 66. Og da er det ny rekord innenfor sjangeren norske serier!

Vandring med Frid Ingulstad

Lesernes evne til å leve seg inn i bøkene tar seg av og til rent konkrete uttrykk. Frid Ingulstad inviterer et par ganger i året sine lesere til guidet tur langs Akerselva for at de skal få oppleve miljøet til Elise i serien Sønnavind. Og folk møter opp i hundretall for å gå tur med forfatteren.

Et annet eksempel er damen som hadde lest Havets datter, som sendte en sms til forfatteren: «Nå har jeg reist til Lofoten for å oppleve Elisabeths hjemsted. Men hvor ligger gården Dalsrud, og hvor finner jeg Elisabeths grav?» Forfatteren måtte – litt betuttet – svare: Kun i min fantasi.

I dag har mye av kontakten mellom forfatter og forlag og lesere flyttet til Facebook og bloggosfæren. Cappelen Damm har den største Facebook-siden for underholdningslitteratur, og bloggen til NorskeSerier er siden et halvt år tilbake et aktivt sted hvor forfatterne forteller fra sitt daglige liv, og hvor det er avstemninger, konkurranser, og kommentarer fra leserne.

Anne-Lise Boge

Suksessen til sjangeren norske serier kan i stor grad forklares med at  lesingen setter følelser i sving, og mesteren i å skrive om følelser er Anne-Lise Boge.

Da hennes serie Arvesynd kom i 1998, satte den en ny standard i sjangeren underholdningslitteratur. Den ble distribuert på ny måte, i meget stort opplag, og den tok leserne med på en følelsesmessig berg- og dalbane. Og den nådde store salgstall på kortere tid enn noen andre serier – både før og siden. Jeg tror det var fordi leserne følte at de flyttet inn på gården sammen med Mali, at de ble en del av familien. Som svar på en voksende etterspørsel kommer i høst Arvesynd tilbake i ny drakt, men med de samme gode følelsene

Vær så god: Anne-Lise Boge:

Etter å ha vært lærer i osloskolen i over 25 år, vet jeg hva kunnskap betyr for elevene og deres fremtid. For å tilegne seg kunnskap må man kunne lese! Derfor er DET det viktigste å lære elevene – å lese! Og å bli glad i å lese.

Jeg har opplevd både ungdom og voksne som for første gang har klart å lese en hel bok, da de begynte på en av mine serieromaner. Og så fortsatte de å lese! Det er lønn for skrivestrevet.

Min første serie var «Arvesynd» – en fortelling fra en gård på Møre-kysten. Den har hittil solgt i over 2.5 millioner eksemplarer. Det føles stort for meg, det er en stor ære, at forlaget nå velger å gi den ut igjen etter at mange, mange har spurt etter den i flere år. Nå vil flere vil begynne å lese. Flere vil oppdage lesegleden.

Og en liten hemmelighet til slutt: Serien ble 26 bøker lang, men den fikk ikke den avslutningen jeg ønsket. Jeg skal skrive en ny, så de som følger med, vil om et par år få en stor nyhet – Arvesynd nr. 27, som vi håper kan være klar til lesing en gang i 2013.