Et dusin dager igjen

Det er noe spesielt med gjensyn. For et par uker siden traff jeg igjen en venn, som jeg ikke hadde sett på 40 år. Hun var seg selv lik. Så klart var hun det. Hun påstod sågar at jeg var meg selv lik – bare litt mer «værbitt», som hun sa. Gamle venner er alltid venner.

Mandag 19. september er dagen for enda mer gjensyn. De som var med for ti-tolv år siden, vil kunne ta opp igjen vennskapet med Mali på Stornes og Anette i Bergfoss når de gjør etterspurt comeback i butikkenes bokhyller. Og de som ikke leste norske serier for en halv generasjon siden, skal bare glede seg til endelig å få bli kjent med disse to varme og sterke damene med så mange og store følelser.

Arvesynd og Bergfoss er to serier som stikker seg ut blant de godt over hundre romanseriene som er gitt ut i Norge siden starten med Isfolket i 1982. Bergfoss var en serie som fanget spenningen mellom to generasjoner. Det er den eneste serien som har lykkes å samle virkelig store leserskarer rundt en historie fra vår egen tid. Når «Livet i Bergfoss» nå kommer tilbake, har forfatter Synnøve Eriksen gått gjennom alle bøkene, og gitt teksten en liten ansiktsløfting. Hun forteller at «det er rent vemodig hvor hyggelig det er å møte igjen folkene i Bergfoss».

Sterke følelser kommer sikkert tilbake også i lesernes møte med Mali og hennes familie på gården Stornes. Historien i «Arvesynd» utspiller seg hundre år tilbake i tid, men følelsene er de samme som nå. Mali må gifte seg med mann hun ikke elsker. Slik redder hun sin familie fra fattigdom. Og når hun møter den virkelige kjærligheten, blir resultatet en synd som vil prege både henne og hennes familie for all framtid.

De første eksemplarene av «Arvesynd» og «Livet i Bergfoss» har landet på pulten min her i redaksjonen. Jeg har veid dem i hånden, bladd i dem, luktet på dem og kjent det glatte omslaget mot fingertuppene. Dette blir bra! De første bøkene heter henholdsvis «Skjebnemøte» og «Første møte». Vi møtes igjen, som gode, gamle venner.