Brev fra Eva – Storgårdsfolk fyller 10 år

Leser du Storgårdsfolk? Kanskje du også har fulgt serien helt siden første bok ble lansert?

I år det hele 10 år siden bok nummer 1 av Storgårdsfolk ble plassert i butikkhyllene. Eva Stensruds populære serie har i alle år hatt en spesiell plass i mange hjerter; historien om Johanna Guldberg har både gledet, rørt og engasjert mange lesere opp gjennom årene, og serien har en stor og trofast fanskare.

Storgårdsfolk er faktisk en av Norges lengstlevende serier, kun slått av Kjellaug Steinsletts Kystfolket, som var ute i butikkhyllene i hele 11 år. Men denne rekorden vil Eva tangere neste år, så da vil Storgårdsfolk stå på toppen av listen! Vi gratulerer Eva med jubileet og takker for 10 flotte bokår sammen!

Vi ba Eva om å dele noen tanker om jubileet sitt, og hun har skrevet dette brevet til alle sine trofaste lesere:

Hadde jeg visst at det skulle bli så mange bøker da jeg startet, ville jeg aldri ha våget å begynne! Den ene boken tar den andre, karakterene mine utvikler seg, handlingstrådene slynger seg rundt hverandre, og vips! så er vi oppe i et utrolig antall! Det blir rart den dagen jeg ikke kan sette meg til maskinen og følge med på livene til menneskene mine! Hver eneste dag i over ti år har disse karakterene vært en del av tilværelsen min, og jeg har lagt litt av meg selv igjen i mange av dem. Jeg hører stemmene deres når de snakker, ser ansiktsuttrykkene deres når de diskuterer. Gårdene og landskapet er også levende for meg. Jeg kjenner jo disse traktene godt, jeg skriver fra Stange, mine egne hjemtrakter, jeg har et spesielt forhold til Mjøsa, til de åpne, bølgete jordene, til årstidenes skiftninger på Hedmarken. Det er landskapet som har inspirert meg mest av alt, den rolige skjønnheten, tradisjonstyngden, historiens sus. Jeg har alltid vært interessert i historie, i hvordan menneskene levde «i gamle dager.» Hva tenkte de om saker og ting som rørte seg i samtiden? Lot de følelsene råde i samme grad som vi gjør i dag? Dette ble jeg opptatt av å finne ut.

Storgårdsfolk 1 ble lansert sommeren 2001

Jeg planlegger alltid en bok før jeg begynner å skrive den, for planleggingsprosessen er helt forskjellig fra skriveprosessen. I planleggingen ivaretar jeg hver enkelt karakter og dennes utvikling fremover rent tankemessig sett, i skrivingen er det kreativiteten og skrivegleden som rår. Jeg skriver hver eneste dag, men tar meg fri i helgene. Forsøker å holde normal arbeidsdag. Det nytter ikke å vente på såkalt «inspirasjon», jeg er redd dette er en av mytene rundt forfatterere. I alle fall kan ikke vi serieforfattere rusle rundt i ukevis og vente på at ånden skal komme over oss. Vi har jo tidsfrister å forholde oss til. Skriving er arbeid, lystbetont arbeid men også hard jobbing til tider.

Jeg får masse hyggelige tilbakemeldinger fra leserne mine. De er opptatt av menneskene i serien og forholdene dem imellom, og mange har meninger om mangt! Veldig nyttig å høre hva folk synes! Mange spør om hvor mange bøker det blir i serien og hvorfor bøkene ikke kan komme ut oftere. Da svarer jeg som oftest at antall bøker er vanskelig å anslå. Jeg trodde det skulle bli femti, men da jeg kom så langt, føltes det ikke riktig å avslutte. Nå skriver jeg på bok 54. Og jo, serien går mot slutten nå, men noen bøker til blir det!

Dessverre har jeg vært alvorlig syk dette året, jeg har hatt kreft, er operert og har vært gjennom seks cellegiftkurer og alt ser heldigvis bra ut nå. Men dette er selvsagt en av grunnene til at utgivelsene kommer litt for sjelden, jeg har vært mye sykemeldt på grunn av dette. Derfor må jeg ydmykt be leserne mine om forståelse for at det går lenge mellom bøkene mine. Takk for fine år med lesere og forlag. En drøm gikk i oppfyllelse for meg den dagen serien ble skapt, jeg er overveldende takknemlig for å ha fått så mange og trofaste lesere!

Høsthilsen fra Eva

Vil du lese mer om Storgårdsfolk? Besøk Evas hjemmeside: storgaardsfolk.no!

25 kommentar(er).
 1. siv:

  Hei Eva. Vil bare få takke deg for denne fantastisk flotte bokserien, jeg var vel fylt 16 da den første boken kom ut. Jeg husker lå på plenen den sommeren med en av de første bøkene dine og jeg har nå fulgt serien i alle år. Denne serien er så fantastisk flott skrevet og jeg har trofast tatt vare på alle bøkene i serien. Nå har jeg av forskjellige grunner ikke fått kjøpt flere av bøkene, men det er neste på min liste. Så mens jeg nå går og venter på at min lille datter skal komme til verden, skal jeg nyte de siste bøkene i serien. Jeg håper du er blitt helt frisk av kreften og at du nyter tiden som bestemor. Den vordende bestemoren her i huset går rundt og sier at hun venter på livets dessert! =)
  Håper du får et fantastisk flott år og lykke til videre med skrivingen!

  28. januar 2013 kl 00:26
 2. Tove Mathisen:

  Hei
  Nå er det snart et år siden jeg skrev inn sist og sa at jeg har elsket serien men venter nå på en fin slutt….nå er vi ferdig med bok nr 56 og 57 er i salg fra 15 april…men detr er heller ikke siste bok..:-(
  Har de siste par årene også lest Maria av Svaneberg, som også er en kjempefin serie, den kommer nå med sin 16 og SISTE bok i mars og det er bra, fint med en slutt! Leser også miniserien Påfuglhuset på totalt 6 bøker, som også er veldig fin!
  Nå er det på tide og slutte Storgårdsfolk også! Syntes Isfolket var en lang serie, men denne tar kaka..

  20. januar 2013 kl 19:14
 3. Camilla:

  Storgaardsfolk er saa absolutt den beste serien! Haaper den varer i mange flere aar!

  30. september 2012 kl 12:48
 4. wanja holm:

  Kjære Eva:)Først av alt vil jeg si god bedring ..Jeg har lest alle bøkene av storgårdsfolket ,og kjenner jeg får litt angst:)når du sier du nærmer deg slutten..skulle ønske den kunne fortsatt i evighet:)Den er en av de beste seriene jeg leser og den er vel værdt å vente på:)Så tusen takk for en eventyr reise i ditt kjære hedemark.Lykke til med de neste 54 bøkene:)))

  18. september 2012 kl 16:15
 5. silje:

  selv om det er en god stund mellom bøkene så er de DEFINITIVT verdt å vente på!
  Fantastiske, hjertevarme bøker fra en strålende forfatter!
  Tusen takk for MANGE gode lesestunder!
  Håper alt går bra med deg,
  ønsker deg og dine alt vel!

  5. juni 2012 kl 11:30
 6. Kjersti:

  Fin serie, men en blir litt lei når set er nødvendig med flere sider med resyme. Da er det forlangt mellom hver bok og kanskje på tide å tenke på slutten.

  30. april 2012 kl 13:18
 7. Elisabeth Thorvaldsen:

  Hei.
  Jeg syntes serien er glimrende og bok 53 og 54 har vært i toppsjiktet! Stå på så masse du orker. Skriv gjerne 70- 80 bøker for min del.
  Underholdende og spennende.

  Tusen takk.

  25. april 2012 kl 21:06
 8. Hege Kilde:

  Disse bøkene blir aldri for kjedelig å vente på. De er fantastiske, og vel verdt ventingen mellom hver bok. Eva er utrolig dyktig til å skrive, og jeg er mer enn imponert når jeg nå leser at hun har slitt med kreft. Gruer meg til serien tar slutt. :o)

  25. april 2012 kl 15:35
 9. Heidi:

  Hei

  Serien er kjempe fin, men hvis det skal bli 60 bøker i serein går det enda 2-3 år før den er ferdig.
  Beklager at jeg skriver dette men det blir for kjedelig å vente på.
  Håper serien blir ferdig i 2013.

  25. april 2012 kl 15:22
 10. ann merethe r sandøy:

  Da vel i ønske dæ av heile mett hjerte go bedring og lykke til 🙂 beklager jeg kom m kommentar på atte d gjekk så lenge mellom bøkern ..da jeg ikke viste at du var alvorlig syk…

  22. april 2012 kl 16:19
 11. Tove Mathisen:

  Hei
  Jeg har lest alle bøker fra bok 1 og har elsket serien, men synes nå det er på tide å slutte den, håper på en fin slutt snart:-))

  1. mars 2012 kl 20:12
 12. Mona:

  Hei Eva har fulgt serien siden bok 1 .
  Gleder meg alltid til hver nye bok.
  Blir spennende å lese bok nr 54.

  23. februar 2012 kl 20:16
 13. Anne Lene:

  Hei Eva. Gratulerer med ti års jubileumet! Har fulgt serien fra starten, og gleder meg til hver ny bok. I ventetiden mellom bøkene har jeg lest alle fra begynnelsen igjen, er mange detaljer man glemmer etterhvert. Og til dere som begynner å gå lei; det er helt valgfritt om man vil lese bøkene eller ikke! Vi andre som gleder oss over serien, trenger ikke høre om at dere er lei! Stå på Eva!!!

  24. desember 2011 kl 05:10
 14. Gisle:

  Fin serie som har vært til stor glede, men er vel nå dags for å runde av… Ungdommene får vel hverandre til slutt, (som vi har skjønt i 10 bøker), og de gamle får vel en god alderdom.. Syns årene går tregt, er lenge siden de feiret nyttår nå vel

  18. oktober 2011 kl 12:14
 15. Tone:

  Gratulerer med 10 år! Jeg har vært trofast leser siden starten, husker da jeg satt med første bok i hendene og var spent på hva denne nye bokserien ville inneholde… At det er 10 år siden er veldig rart å tenke på, jøss som årene flyr!

  16. oktober 2011 kl 15:29
 16. Liv Almendingen:

  Gratulerer, Eva! Tenkte mye på deg når vi var på Mallorca nå nettopp. En lettelse å høre at det går så godt med deg! Hilser fra gutta også!

  14. oktober 2011 kl 13:09
 17. Anne Marie:

  Kjære kollega. Lykke til med jubileet. 10 år! Wow. Det er lenge! Så fint at det går bra med deg etter kreftoperasjonen! Ønsker deg en fortsatt fin høst!

  14. oktober 2011 kl 11:34
 18. Else Berit Kristiansen:

  Til lykke med «jubileet,» Eva!

  Har tenkt mye på deg siden jeg fikk vite at du var syk, og er veldig glad for å høre at det går framover:)

  14. oktober 2011 kl 10:57
 19. Heidi Nyland:

  det er en flott serie mine hjemtrakter også

  13. oktober 2011 kl 21:09
 20. Leni:

  Enig med Henny, det er den beste serien jeg har lest!! Du skriver fantastisk bra, og jeg ler av de morsomme dialogene du skaper. Blir veldig trist når serien er slutt! :/ Håper det kommer en ny serie fra deg etter denne! :D:D

  13. oktober 2011 kl 11:03
 21. karin klakegg:

  Vi følger spennt med videre=)

  13. oktober 2011 kl 10:58
 22. Marit:

  Jeg har lest storgårdsfolk siden starten. En kjempeflott serie en på mange måter kan kjenne seg litt igjen i tross at vi ikke lever på den tiden i dag. En får en unik opplevelse av å sitte med bøkene, og vips så er de utlest. Jeg vet med meg selv, at den dagen det ikke kommer fler bøker, skal jeg begynne på serien på nytt. Blir ikke lei av å lese om Johanna og familien hennes.
  Og Eva, masse god bedring til deg. Det blir trist den dagen du ikke har mer å skrive, men takk for opplevelsene du har gitt oss leserne.

  13. oktober 2011 kl 10:43
 23. Heidi:

  Hei Eva. Jeg har med stor glede lest hver eneste bok i serien din. I mange vanskelige stunder pga sykdom og bekymringer har jeg «stengt» verden ute med lesingen. Jeg blir fremdeles like lykkelig når en ny bok ligger i min postkasse. Jeg er også blandt dem som har ønsket at utgivelsene hadde kommet oftere. Men, etter at jeg leste at du har vært syk, forstår jeg jo hvorfor de ikke kommer så ofte som jeg kunne ønske. Takk for at du gleder meg med denne fine serien. Flott at det går bedre med deg nå Eva:) Jeg var en gang din elev i engelsk på Nesodden videregående skole. Jeg gikk på voksenopplæring den gangen. Men, måtte gi opp til slutt på grunn av sykdom. Jeg måtte gjennom flere amputasjoner av benet og ble sittende en lang stund i rullestol. Heldigvis gikk det bra til slutt:) Det håper jeg det gjør for deg også! Gleder meg til neste bok:)

  13. oktober 2011 kl 10:40
 24. Elin Høve:

  Har lest Storgårdsfolk fra bok 1 – men nu er jeg lei av den. Liker ikke bokserier som blir så lang – over 50 bøker er alt for mye.

  13. oktober 2011 kl 10:30
 25. Henny Olsen:

  Storgårdsfolk er den beste serien jeg har lest og jeg har lest mange. Kjempefin serie…..

  13. oktober 2011 kl 10:17

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *