Brev fra Eva – Storgårdsfolk fyller 10 år

Leser du Storgårdsfolk? Kanskje du også har fulgt serien helt siden første bok ble lansert?

I år det hele 10 år siden bok nummer 1 av Storgårdsfolk ble plassert i butikkhyllene. Eva Stensruds populære serie har i alle år hatt en spesiell plass i mange hjerter; historien om Johanna Guldberg har både gledet, rørt og engasjert mange lesere opp gjennom årene, og serien har en stor og trofast fanskare.

Storgårdsfolk er faktisk en av Norges lengstlevende serier, kun slått av Kjellaug Steinsletts Kystfolket, som var ute i butikkhyllene i hele 11 år. Men denne rekorden vil Eva tangere neste år, så da vil Storgårdsfolk stå på toppen av listen! Vi gratulerer Eva med jubileet og takker for 10 flotte bokår sammen!

Vi ba Eva om å dele noen tanker om jubileet sitt, og hun har skrevet dette brevet til alle sine trofaste lesere:

Hadde jeg visst at det skulle bli så mange bøker da jeg startet, ville jeg aldri ha våget å begynne! Den ene boken tar den andre, karakterene mine utvikler seg, handlingstrådene slynger seg rundt hverandre, og vips! så er vi oppe i et utrolig antall! Det blir rart den dagen jeg ikke kan sette meg til maskinen og følge med på livene til menneskene mine! Hver eneste dag i over ti år har disse karakterene vært en del av tilværelsen min, og jeg har lagt litt av meg selv igjen i mange av dem. Jeg hører stemmene deres når de snakker, ser ansiktsuttrykkene deres når de diskuterer. Gårdene og landskapet er også levende for meg. Jeg kjenner jo disse traktene godt, jeg skriver fra Stange, mine egne hjemtrakter, jeg har et spesielt forhold til Mjøsa, til de åpne, bølgete jordene, til årstidenes skiftninger på Hedmarken. Det er landskapet som har inspirert meg mest av alt, den rolige skjønnheten, tradisjonstyngden, historiens sus. Jeg har alltid vært interessert i historie, i hvordan menneskene levde «i gamle dager.» Hva tenkte de om saker og ting som rørte seg i samtiden? Lot de følelsene råde i samme grad som vi gjør i dag? Dette ble jeg opptatt av å finne ut.

Storgårdsfolk 1 ble lansert sommeren 2001

Jeg planlegger alltid en bok før jeg begynner å skrive den, for planleggingsprosessen er helt forskjellig fra skriveprosessen. I planleggingen ivaretar jeg hver enkelt karakter og dennes utvikling fremover rent tankemessig sett, i skrivingen er det kreativiteten og skrivegleden som rår. Jeg skriver hver eneste dag, men tar meg fri i helgene. Forsøker å holde normal arbeidsdag. Det nytter ikke å vente på såkalt «inspirasjon», jeg er redd dette er en av mytene rundt forfatterere. I alle fall kan ikke vi serieforfattere rusle rundt i ukevis og vente på at ånden skal komme over oss. Vi har jo tidsfrister å forholde oss til. Skriving er arbeid, lystbetont arbeid men også hard jobbing til tider.

Jeg får masse hyggelige tilbakemeldinger fra leserne mine. De er opptatt av menneskene i serien og forholdene dem imellom, og mange har meninger om mangt! Veldig nyttig å høre hva folk synes! Mange spør om hvor mange bøker det blir i serien og hvorfor bøkene ikke kan komme ut oftere. Da svarer jeg som oftest at antall bøker er vanskelig å anslå. Jeg trodde det skulle bli femti, men da jeg kom så langt, føltes det ikke riktig å avslutte. Nå skriver jeg på bok 54. Og jo, serien går mot slutten nå, men noen bøker til blir det!

Dessverre har jeg vært alvorlig syk dette året, jeg har hatt kreft, er operert og har vært gjennom seks cellegiftkurer og alt ser heldigvis bra ut nå. Men dette er selvsagt en av grunnene til at utgivelsene kommer litt for sjelden, jeg har vært mye sykemeldt på grunn av dette. Derfor må jeg ydmykt be leserne mine om forståelse for at det går lenge mellom bøkene mine. Takk for fine år med lesere og forlag. En drøm gikk i oppfyllelse for meg den dagen serien ble skapt, jeg er overveldende takknemlig for å ha fått så mange og trofaste lesere!

Høsthilsen fra Eva

Vil du lese mer om Storgårdsfolk? Besøk Evas hjemmeside: storgaardsfolk.no!