Takk for to tiår med leseglede, Trude!

Så lenge har Trude Brænne Larssen vært en fargerik, framifrå og festlig forfatter og en nær venn av oss. Nå gir hun seg journalistikken i vold for fullt. Dermed blir det ikke tid til flere serier.

Legdebarna nr. 15 ble siste bok i Trudes siste serie. Løp og kjøp NÅ, for på mandag er den ute av salg de fleste steder! Det er vemodig, og vi har alle sammen mye å takke Trude for. Samtidig er det flott at leserne av avisa Gjengangeren i Horten nå kan glede seg over Trudes fantasifulle måte å fortelle historier på.

Hvis vi husker riktig, var det i 1993 at Trude gikk på et kurs i Tønsberg for å bli flink til å lage tegneserier. Hun var alt en dyktig kalligraf, nå ønsket hun å bli bedre til å tegne – og til å fortelle. Fra forlaget Semic kom en redaktør og holdt foredrag om fortellerkunst i tegneserieformat. Han så Trudes fortellertalent, og mente at hun skulle skrive romaner i stedet for tegneserier. Trude protesterte til å begynne med, men siden hun faktisk hadde en idé, skrev hun et par prøvekapitler.

I disse julebordstider: Dette bildet er fra forlagets første julebord for sine forfattere. Året er 1998, stedet Frognerseteren. Trude, til høyre, sammen med sin konsulent Bjørg Larsen Rygh.

De ble til «Ulveøyne», fortellingen om trelljenta Ulva på 800-tallet, som etter hvert kom ut i 25 bind. Trude hadde en forkjærlighet for fantasy, og ga leserne noen helt spesielle lesestunder som brakte dem langt inn i fjellet, til «bergfolkets» paradisiske og erotiske liv. «Ulveøyne» var den andre bokserien vår redaksjon ga ut, og både Trude og forlaget lærte masse om skrivehåndverk og fortellerkunst. Noen år senere skrev Trude serien «Emilies tid» i tett samarbeid med May Grethe Lerum og Anne B. Ragde, og deretter skrev hun tolv bøker i sin egen serie «Holmegaard» om hester, kjærlighet og intriger på en storgård.

Trude klarte heldigvis aldri helt å slippe personene i Ulveøyne. Med bergmannen Arolin fikk Ulva en datter med navnet Rime på grunn av sitt hvite hår, og Trude fortalte Rimes livshistorie i serien «Rimfrost». På denne tiden begynte Trude som frilansjournalist, men hun hadde fortsatt tid til og lyst på enda en serie. Det ble «Legdebarna», en fortelling om tøffe levekår på Nordlandskysten, der hvor Trudes egne forfedre kom fra.

Trude har skrevet godt over 70 bøker i løpet av to tiår. Det er en stor prestasjon, og det har vært en stor glede å følge Trude gjennom disse årene med læring, leseglede og levd liv. Vi er mange som sender Trude en hjertelig takk, en varm klem, og gode ønsker i hennes fortsatte skrivekarriere. Og vi sier velkommen tilbake, hvis hverdagsfortellingene fra Vestfold en gang blir for lite fantasifulle!

Tomas Algard
forlagssjef
Cappelen Damm underholdning

Har du lest noen av Trude Brænne Larssens serier? Hva husker du best? Har du en hilsen til Trude? Bruk kommentarfeltet under!

Trude er den eneste av NorskeSeriers forfattere som har fått et stort oppslag i Klassekampen. Året var 1996, da Ulveøyne hadde premiere.