De lever seg inn i vår nære historie

Kragerø bibliotek fikk i forrige uke besøk av to av våre flotte forfattere, Frid Ingulstad og Merete Lien. Blant publikum var også Kragerø Blad Vestmar, som skrev en reportasje fra forfatterbesøket:

Forfatterne Frid Ingulstad og Merete Lien ga mange eksempler på fremragende fortellerkunst.

Faksimile fra Kragerø Blad Vestmar

Kvinnenes historie
Frid Ingulstad er Norges mest produktive forfatter. Hun har til nå i livet skrevet 190 bøker. Historiske romaner, bokverk, barnebøker, dokumentarbøker og ikke minst serieromaner. Under forfatterkvelden på Kragerø bibliotek ble tilhørerne med inn i hennes eget univers. Hun fortalte om sitt store forfatterskap og måten hun skriver på.

– Mine bøker er historisk riktige, men romanfigurene har jeg diktet opp, sa Ingulstad. Likevel har hun bruk modeller som har levd.

Det var kvinnenes historie hun har tatt fatt i.

– I Snorres kongesagaer finner vi 50 sider om Harald Hårfagre, men bare to setninger om hans kone, Ellisiv.

Derfor ble det naturlig for henne å skrive Ellisiv inn i historien.

Fattigfolk
Den siste bokserien som Frid Ingulstad har gitt seg i kast med, har fått tittelen «Sønnavind». Bokserien tar utgangspunkt i unionsoppløsningen i 1905.

– Jeg fikk forespørsel fra forlaget om å skrive bøker som tok utgangspunkt i hendelsene i 1905. Jeg sa ja, men jeg viste ikke hva jeg gikk til.

Ingulstad tok for seg arbeiderne som jobbet i fabrikkene langs Akerselva. Hun har skrevet om hvordan de levde. Om forhold både på jobben og fritid.

Faksimile fra Kragerø Blad Vestmar

– Under arbeidet med disse bøkene har jeg blitt kontaktet av mennesker som har lest bøkene og som jobbet i disse fabrikkene. De har fortalt meg sin historie som jeg igjen har brukt i bøkene.

Frid Ingulstad har til nå skrevet 53 bøker i denne serien og den 54 boken blir lagt ut til salg i disse dager.

– Jeg startet i 1905 og har nå kommet fram til 1922. Regner med å skrive en del flere bøker i denne serien.

Forfatteren fortalte episoder som nålevende har fortalt henne. Det ble mange rystende historier.

– Jeg skriver fattigfolkets nære historie. Jeg er hele tiden rundt og snakker med folk og skriver ned alt det de forteller meg.

Jomfruland
Merete Lien er en bergenser som flyttet til Kragerø for 20 år siden. Hun har skrevet en bokserie som heter «Barn av stormen». Denne foregår i losmiljøet på Jomfruland rundt 1800.

– Jeg ble frelst på Jomfruland etter mitt første besøk på øya. Jeg har besøkt Jomfruland på alle årstider, for selv å føle på kroppen hvordan det kan være der ut

Romanserien teller 36 bøker.

– Jeg holder på med en ny serie, «Rosehagen».

Det er fortellingen om Emely som legger ut på en sjøreise som ender i Kragerø.

Bøkene i den nye serien har hentet flere elementer fra krimsjangeren. Handlingen foregår delvis på et hotell i Kragerø og delvis i Bergen.

– Noe som passer meg veldig bra siden jeg er født i den ene byen og bor i den andre.

Hun kunne fortelle at hun la stor vekt på at den historiske rammen skulle være mest mulig korrekt.

– Men husene der fortellingen foregår og personene er oppdiktet, fortalte hun.

Artikkelen er skrevet av journalist Jimmy Åsen og stod på trykk i  Kragerø Blad Vestmar lørdag 19. november 2011. Teksten er gjengitt i sin helhet med tillatelse fra avisa.