En stor takk til Yvonne for Novemberbarn – Judiannas historie

På tirsdag ble siste bok i Novemberbarn utgitt. Stor takk til Yvonne for en fortelling fra Vestlandet som har gravd dypt i sjelen på sine lesere!

Gjennom 20 bøker utgitt over fire år har vi levd med Judianna, jenta som var en skuffelse for sin prestefar fordi hun ikke ble hans femte sønn. Med mange referanser til Bibelen, og med en intens kampglød mot fanatisme, har Yvonne Fjeld fortalt Judiannas historie. Det var en mørk historie med få lysglimt, i hvert fall til å begynne med. Bøkene har hatt titler som Fandens firkant, Offerlam og Judaskyss. Desto deiligere da er det at siste bok heter Smaragdhjerte, og at det blir en sorgmunter happy ending. Vi vil jo gjerne at våre venner i bøkene skal få det godt før vi forlater dem. Men hvordan?

Spørsmålene har hopet seg opp for Judianna, men både hun og leserne får noen svar i siste bok: Skal Judianna som har vært knuget under sin fars åk i mange år, klare å reise seg? Får hun sjelefred, og kanskje sågar litt lykke? Kan Adams evner gå i arv? Klarer Judianna å forlate Bergen og komme hjem til Imredal?

Forfatter Yvonne Fjeld fra Austmarka, nær Kongsvinger, har virkelig gitt serielesernes forhold til tro og tvil en utfordring. Mange lesere har følt seg truffet helt inn i sjelerøttene, og mange er svært takknemlige for denne serien, som har vært ganske annerledes. Leserne har vært trofaste og intenst opptatt av Judiannas skjebne.

– Nei, nå vil jeg skrive noe lyst og lett, sier Yvonne, etter å ha avsluttet Novemberbarn. Hun har et par prosjekter, og er i full sving med en ny historie, denne gang fra sine egne hjemtrakter nær svenskegrensa. Det vil handle om kvinner og menn som lever farlig, om et myteomspunnet yrke, hvor romantikken – etter hva som sies og synges – hadde særdeles gode kår. Og siden Yvonne selv bor i dype skoger hvor høye granlegger er i synsfeltet i alle retninger, får vi tro at leserne har en del medrivende naturskildringer i vente. Yvonne har et lidenskapelig forhold til vedhogst, og her ligger det sikkert en kime til godt lesestoff.

Vi vet ennå ikke når Yvonnes nye serie blir tilgjengelig for fansen, men den som venter på noe godt, osv. Og neste gang du møter Yvonne heter hun ikke Fjeld lenger, men Andersen.

Takk for Novemberbarn, Yvonne!