Hvor mange serier er det fra ditt fylke?

Leser du en serie fra ditt eget fylke? Da er du ikke alene! Det finnes serier fra nesten alle landets fylker, den folkelige lesningen er godt spredd over hele landet, men det fins unntak. En gjennomgang av de 30 nyskrevne seriene på markedet, viser at de fleste fylker har én eller flere serier. Seks norske serier er for tiden lagt til Hedmark fylke, mens Østfold og Hordaland er helt uten slik litterær støtte.

En halv million nordmenn følger en eller flere av de populære romanseriene, som fortrinnsvis blir solgt gjennom dagligvarehandelen. De handler stort sett om bygdeliv et eller er par hundreår tilbake i tiden: sterke kvinner i vanskelige situasjoner, familiedrama, stormende kjærlighet og sviende sjalusi, urettferdighet, store forskjeller mellom samfunnets lave og høye, små og store gleder i primærnæringene. Siden starten med “Sagaen om Isfolket” i 1982 har det kommet 116 ulike romanserier, hvis opptellingen på bloggen Tones bokside er korrekt. Ved årsskiftet er 30 av dem aktive og nyskrevne, mens åtte er gjenutgivelser av tidligere suksesser.

Fossefall er fra Finnskogen i Hedmark fylke.

En gjennomgang av de 30 seriene på markedet, viser at de fleste fylker har én eller flere serier. Men det fins også store hvite flekker på et norgeskart over serieromanene. Østfold, Hordaland, Vest-Agder og Nord-Trøndelag er totalt fraværende. Store områder som Sørlandet, Hardangervidda, hele fjellheimen, Sunn- og Nordfjord og Sunnmøre er svært lite beskrevet i de norske romanseriene.  Samtidig har det sentrale Østlandet – Oslo og Akershus – opp gjennom årene hatt langt flere serier enn antallet lesere skulle tilsi. Det er nord for Trondheim vi finner de flittigste serieleserne. Der kjøpes det to bøker per capita, mens det i Oslo bare kjøpes én.

Topplista – antall serier per fylke:

6 – Hedmark
5 – Oppland
4 – Nordland
4 – Vestfold
3 – Oslo
3 – Finnmark
3 – Møre og Romsdal

Maria av Svaneberg er fra Vestfold fylke.

Klassifiseringen kan virke litt urettferdig, siden handlingen i noen serier flytter seg. Da har vi tatt utgangspunkt i stedet hvor serien begynte. “Stormvinder” begynner i Lom, Oppland, men flytter etter hvert til Eidsvoll, Akershus. “Annas skjebne” begynner på Gol, men havner alt i første bok i Australia. Her teller Buskerud. Serien «Amerika» kommer Trøndelag til gode, selv om handlingen i nesten hele serien foregår på andre siden Atlanteren.

Følgende fylker har én serie hver: Akershus, Buskerud, Telemark, Aust-Agder, Rogaland, Sogn og fjordane, Troms, Sør-Trøndelag.

Følgende fylker har ingen serier: Østfold, Hordaland, Vest-Agder, Nord-Trøndelag.

Endringer skjer raskt. I disse dager avsluttes en håndfull serier, men det nye året rekker ikke å bli gammelt før nye serier er i gang, så det er bare å begynne å glede seg. Det burde være et folkekrav at hvert fylke har minst én serie, slik at lesere over hele landet kan føle seg hjemme!

En rekke av landets papir- og nettaviser har i dag skrevet om Tomas’ gjennomgang av seriene på markedet, blant annet Nationen, Aftenposten, NRK og Nordlys. Kanskje du har også har sett saken i din lokalavis?

Leser du en serie fra ditt fylke eller kommune? Eller er det et geografisk område du gjerne vil lese en serie fra, som ikke finnes på markedet i dag? Vi vil gjerne høre om det! Skriv en kommentar til dette innlegget og bli med i trekningen av en bok!