Hun hører alle bøkene!

Heidi-Kristin Johnsen fra Halden er svaksynt. Men hun hører godt og gjerne.  Helst på norske serier som lydbok fra Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek (NLB). Heidi-Kristin har 15% syn på venstre øye, og kan faktisk lese litt på pc-skjerm, hvis fonten er stor nok. Men å lese hele bøker blir for slitsom. Derfor er lydbøkene fra NLB en kjærkommen leseopplevelse. Heidi-Kristins favoritt er «Arvesynd», innlest på frodig dialekt av Merete Moen.

Hvert år leser NLB inn og gir ut ca 100 bøker, som deres abonnenter kan bruke på sine «Daisy»-spillere, en litt mer avansert MP3-spiller. Blant disse bøkene er noen serieromaner. Akkurat nå leser NLB inn følgende serier: Flammedans og Sønnavind fra Cappelen Damm.  Arvesølv fra Schibsted har NLB nettopp blitt ferdig med. Biblioteket har kapasitet til å lese inn tre serier av gangen, og har hatt 15-20 ulike serier til vurdering. Heidi-Kristin har vært veldig spent på hvilken serie det kan bli, og gjort det hun kunne for å påvirke NLB. Hennes favoritt er «I krig og kjærlighet».

Heidi-Kristin Johnsens favorittserie er Arvesynd.

Helt nylig falt avgjørelsen, etter lang tids vurdering.  NLBs nye serie blir «Morshjerte» av Anne-Lise Boge. Mange har bedt om å få den – ikke minst siden «Arvesynd» i sin tid var populær blant lytterne. Da var det Merete Moan som leste, og hun hadde godt tak på den nordmørske dialekten. NLB har ikke ønsket å lese inn bøker med dialekt i teksten, men nå har de funnet en ny innleser som takler de dialektale krumspringene til Maren på «Landvik».

NLB har etter norsk lov rett til å forsyne seg fra den norske kulturskatten og gjøre hvilke bøker de ønsker tilgjengelige til gratis bruk blant blinde og svaksynte. Og det er bare de med dette handikappet som kan låne fra biblioteket. Det er også strenge regler som for å sikre at disse innlesningene ikke blir spredd på internett eller på andre måter kommer utenfor den kretsen som har lov å bruke dem.

«Sønnavind» er den serien som har flest lesere hos NLB om dagen; 600 faste abonnenter. Hvis NLB ikke er raske nok med å lese inn og distribuere lydboken til sine abonnenter, får de umiddelbart urolige lesere på tråden. «Polarnetter» var også meget populær, ikke minst da Ellinor Rafaelsen besøkte NLB og holdt foredrag for et 50-tall ihuga lesere, som fikk høre mer om livet på Svalbard og Ellinors forfatterskap. Ellinor er flink til å fortelle i «bilder», som også blinde kan se.

Her er seriene NLB har lest inn, og som blinde og svaksynte kan låne gratis:
Arvesynd av Anne-Lise Boge
Ingebjørg Olavsdatter av Frid Ingulstad
Polarnetter av Ellinor Rafaelsen
Flammedans av Jane Mysen (t.o.m. bok 43)
Sønnavind av Frid Ingulstad (t.o.m. bok 44)
Livets døtre av May Grethe Lerum
Inga Svartdal av Torill Thorup
Arvesølv av Torill Thorup
Kommer i 2012: Morshjerte

Vil du vite mer om Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek? Besøk deres nettside: www.nlb.no