Takk for stormen, Berit!

Det nærmeste en nær-døden-opplevelse jeg har vært, var da jeg leste første bok i Stormvinder. Da Embjørg var i ferd med å fryse i hjel i snøstormen på fjellet ved Lom, satt jeg og hutret og følte døden krype innpå. Heldigvis ble Embjørg reddet, og jeg kunne varme meg på en kopp te fra hverdagens verden. Men følelsen kan jeg fortsatt plukke fram. Berit Sandviken skriver slik at man husker det. Jeg skal innrømme at noen detaljer kan gå tapt, for Berit lager intrikate historier med mange assosiasjoner og lange, røde tråder å følge.

Det er nok fordi Berit er så flink til å strikke. Jeg fikk et par flotte sokker av henne en gang. De har varmet godt. Men enda mer varmer Berits hjertelighet og godhet. Hun er det gode mennesket fra Dokken, Eidsvoll. Når Berit vever sine fortellinger, er det ikke enkelt håndverk av typen to rette og en vrang. Nei, da er det mønsterstrikk i mange og godt avstemte farger. Hun skriver som hun håndarbeider, for Berit er en multikunstner, hvis hender bare lager vakre ting.

Det var i 2002 vi første gang kom i kontakt med Berit Sandviken. Hennes fortelling om Barbra lasskjører fra Julsruddalen sjarmerte juryen i forlagets manuskonkurranse. To år senere startet serien Lassjenta, som ble 34 bøker lang og sluttet i 2008. Berit skrev litt for lokalavisen, men sorgen etter hennes kjære romanfigurer, fikk henne til å gjenoppta bokskrivingen. Det ble Stormvinder – og stormet har det gjort rundt Embjørg, både i Gudbrandsdalen og i Eidsvoll-traktene. Nå er det dusinet fullt, og Embjørg slipper tak i oss og blir en «engel uten vinger», som siste bok i serien heter.

En stor takk til Berit, som har nøstet fortellertråder for oss, som har brodert flotte historier, og som har gitt oss to damer med så spesielle navn og skjebner, at vi aldri kan glemme dem. Og takk for de hyggelige stundene på vandring i den bratte og dramatiske Julsruddalen (se nøye etter neste gang du kjører E6 mellom Gardermoen og Minnesund, da svisjer du over dalen på en bred bro!) og kosen da vi satt på tunet ditt og drakk saft etter strabasene i dalen, mens du fortalte og leste høyt fra dine bøker. De bøkene er nå en del av den kulturhistoriske skatten fra en trakt som er av stor betydning for Norges historie. Velkommen tilbake når du har noen nye, innfløkte menneskeskjebner å berette om!

Har du ennå ikke lest Stormvinder? Serien er fortsatt tilgjengelig for bestilling via abonnement. Har du lyst til å lese alle bøkene i ett, selger vi også serien som bokpakke! Du betaler kun 649 for alle tolv bøkene!

Lanseringen av Stormvinder ble feiret med Stormvinder-kake!
Barbramarsjen i 2005 brakte mange serielesere ned i den trange, ville og vakre Julsruddalen. Foto: Snorre Sandviken
Vandringsfolk samlet på Berit Sandvikens tun. Forlagssjef Tomas Algard og forfatteren foran stabburet, til høyre. Foto: Tor Sandviken
0 kommentar(er).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *