Ukens anbefaling fra Elisabeth

I et halvt år har forfatterne våre fortalt deg hvorfor de egentlig skriver, hva de blir inspirert av og hvordan de jobber i spalten «Hvorfor skriver du?». Vi håper spalten har gitt deg et fint innblikk i forfatternes liv og arbeidsdag!

Denne uken lanserer vi en ny, ukentlig spalte her på bloggen: «Ukens anbefaling». Her vil forfatterne dele sine beste tips med deg! I den nye spalten vil du finne tips relatert til seriene forfatterne skriver, eller rett og slett noe helt annet de ønsker å dele med deg. Først ut er Elisabeth Hammer. Hun skriver Maria av Svaneberg, og har mange gode anbefalinger til deg:

Hvor skal jeg begynne? Kanskje med den filmen som inspirerte meg til å skrive Maria av Svaneberg? I en periode var jeg svært opptatt av Jane Austen, og kanskje særlig filmatiseringer av bøkene hvor alle disse praktfulle miljøene og kostymene blir virkeliggjort. Favoritten var Stolthet og fordom, som mange sikkert har et sterkt forhold til gjennom BBC-versjonen med Colin Firth. Selv foretrekker jeg filmen fra 2005 med Keira Knightley og Matthew Macfadyen. Jeg vet det er som å banne i kirken å si noe slikt, for hvordan er det mulig å ville ha en annen mr. Darcy enn Colin Firth? Jo da, jeg ser at Firth er en praktfull mr. Darcy, men det er også Macfadyen. Jeg lover. Så se gjerne denne filmen også! Den fikk i hvert fall meg til å sitre i lengsel …

Gamle Dage
Ellers har jeg vært nysgjerrig på hvordan overklasselivet i Norge artet seg på begynnelsen av 1800-tallet. Var det annerledes enn i England? Svaret er vel egentlig nei, bortsett fra at miljøet var større i England og at de rikeste der nok var en del rikere enn de rikeste i Norge.

Conradine Birgitte Dunker vokste opp i Christiania på begynnelsen av 1800-tallet. Hun utga boken ”Gamle Dage” på 1850-tallet, en bok om hennes erindringer fra oppveksten. Den inneholder både utdrag av korrespondanse mellom Conradine og hennes bror, Conradines betraktninger, bilder, dikt og sanger, og beskriver godt hvordan dagliglivet blant overklassen må ha vært i Norge på den tiden. Om du har tid og lyst (og orker å tyde deg gjennom den noe fremmede skrivemåten), er den både informativ og morsom! Boken befinner seg nok på et bibliotek i nærheten, eller du kan lese den elektronisk på Nasjonalbibliotekets hjemmeside på nett.

Marinemuseet
Seilskip har jeg også forelsket meg i mens jeg har skrevet om Maria, men det er en usunn forelskelse ettersom det ikke akkurat myldrer av dem i havnene våre lenger. Et lite plaster på såret er modellene og maleriene på Marinemuseet i Horten. Et par av maleriene er skapt med en teknikk som gjør at skipet ser ut til å vende om i det du passerer. Ganske flott! De har også en stor samling av sverd og sabler, så legg gjerne turen innom eller sjekk ut hjemmesiden deres.

Blogg
Jeg skriver også litt om personer og steder i tilknytning til Maria av Svaneberg på min egen blogg: http://ehammer.blogg.no/. Her kan du blant annet lese mer om Conradine B. Dunker, greven av Jarlsberg eller prins Christian August av Augustenborg. Sistnevnte lyder kanskje ikke så kjent, men han var mannen som holdt svenskene unna lenge nok til at vi kunne lage vår egen grunnlov og som nesten ble norsk konge. I tillegg har jeg ”lånt” ham i Maria av Svaneberg, hvor han er Philips overordnede og venn  …

Ha en fin uke!

Vennlig hilsen Elisabeth