Stemningsrapport fra bokbåten EPOS

Av Christin Grilstad Prøis

I begynnelsen av februar var jeg så heldig å få mønstre på bokbåten EPOS i Møre og Romsdal, men hva driver man egentlig med på bokbåten? Det har selvfølgelig med bøker å gjøre! Bokbåten er som en bokbuss, bortsett fra at det er en båt, selvfølgelig. EPOS virker i Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal. To ganger i året besøker båten de minste utposter, innerst i fjorder og ytterst i havgapet, men i tillegg til å være et flytende bibliotek har EPOS også en viktig funksjon som kulturformidler! Det er nemlig alltid med en forteller, skuespiller, musiker eller forfatter på EPOS, og denne gangen var jeg den heldige.

Bokbåten EPOS jubilerer neste år som 50-åring

Bokbåtlivet er et eventyr. Det er fra 2 – 4 stopp hver dag. Ivrige barn og blide voksne kommer for å bytte poser eller kasser fulle av bøker, og deretter er det forestilling. Jeg var med som heksa Heksagon. Heksagon er fem bøker i leseløve-serien til Cappelen Damm. Litteraturformidling for de yngste er svært givende og kanskje noe av det hyggeligste jeg gjør, og for noen omgivelser jeg nå fikk gjøre det i! Seilas mellom stubratte fjell, snøkledde tinder og vakkert kystlandskap, ga så mange opplevelser mellom hekseriene at det nærmest ble som en sjelelig reise. Man blir liten mellom de mektige fjella, og samtidig føles det godt å drive av sted, videre, til neste stopp. Bokbåten stanset på Gursken, Dravlaus, Leikong og en rekke andre steder jeg ikke ante eksisterte. Båten la til kai, folk kom om bord, det ble levert/lånt bøker, og dermed var det forestilling før man igjen reiste videre. Etter hvert mistet jeg følelse av tid og sted, for stoppene var så mange at jeg ikke rakk å ta inn alt. Nå skjønner jeg hvorfor rockestjerner på store verdensturneer ikke har oversikt over i hvilken by eller hvilket land de befinner seg, for når man hele tiden er i bevegelse, mister man både stedsans og tidsaspekt. Min reise var på 24 stopp på 8 dager og til tider hadde jeg ikke peiling på hvor jeg befant meg. Jeg registrerte at vi passerte Stadthavet rett ut og jeg oppdaget at Hjørungfjorden er vakrere enn Geirangerfjorden, og hver kveld krøp jeg ned i lugaren, helt bakerste i båten, tre trappetrinn unna biblioteket, og sovnet med et smil og med en tanke; tenk å få bo i et bibliotek!

Bokbåttilbudet er helt spesielt. Tilbudet betyr utrolig mye for brukerne. Forventningsfulle barn trippet lengselsfullt på brygga for å komme om bord for å få byttet bøkene de lånte for et halvt år siden. Bokbåten EPOS har flere ganger vært truet av nedleggelse. Jeg håper at de som forvalter pengesekken tar seg en tur med bokbåten så de selv får se hvor viktig dette tilbudet er for de som bor langsmed fjorder og fjell.

Takk til Møre og Romsdal fylkesbibliotek, ved bibliotekarene Inger Lise og Vidar, for denne gang. Og takk til mannskapet om bord på EPOS, Arne og Svein Ivar. Dere gjør alle en fabelaktig jobb med å bringe bøker og kultur ut til folk.

"Å ha en god bok er like deilig som å ha en god venn," mener Christin. Hun brukte sine egne bøker om Heksagon som utgangspunkt for litterturformidling til barna ombord på EPOS.
Møre og Romsdal viste seg fra sin vakreste side da forfatter Christin var på tur i januar i år.