Ukens anbefalinger fra Frid

I spalten “Ukens anbefalinger” deler forfatterne sine aller beste tips med deg! Denne ukens anbefalinger kommer fra Frid Ingulstad, forfatteren av Sønnavind og Ingebjørg Olavsdatter.

Jeg vet ikke om jeg er den rette til å gi noen tips eller råd, verken når det gjelder lesestoff, oppskrifter, museumsbesøk eller reisemål.  Jeg er en elendig kokke, det er enstemmig vedtatt i familien (akkurat nå svidde jeg potetchipsene igjen, jeg kom plutselig på en setning jeg måtte hamed i boken). Jeg har sjelden tid til å lese annet enn historiebøker, og er enda sjeldnere på museum.  Jeg har hatt flyskrekk i over førti år (til tross for at jeg var flyvertinne i min ungdom), og har derfor stort sett holdt meg til ferier innenlands eller i Sverige.

For båtfrelste kan jeg imidlertid anbefale den svenske skjærgården på det varmeste. Der ser man ikke store skilt med ordet PRIVAT malt på svaberget, det står søppelkasser og doer fornuftig plassert, og det ligger ikke søppel mellom buskene. Det er hundrevis av små øyer å velge mellom, selv på en søndag i juli kan man ha en liten øy for seg selv.

Den vakre, svenske skjærgården. Andreas Nordström/imagebank.sweden.se

Når det gjelder det å takle livet og hverdagen har jeg noen visdomsord hengende foran meg ved skrivebordet. Noe av det har jeg brukt i «Sønnavind»:

«Jeg kan ikke hindre de sorte fuglene å fly over mitt hode, men jeg må ikke la dem bygge rede i mitt hår.»

Frans av Assisi

De to andre er bønner, den første av dr. Reinhold Niebuhr.  Den gjentar jeg for meg selv stadig vekk:

«Lord, grant me the serenity to accept the things I cannot change, the courage to change the things I can, and the wisdom to know the difference.»

Den andre er annet vers i Frans av Assissis fredsbønn:

La meg ikke søke så meget å bli trøstet som å trøste.

Ikke så meget å bli forstått som å forstå.

Ikke så meget å bli elsket som å elske!

For det er gjennom at man gir at man får.

Det er ved å glemme seg selv at man finner seg selv.

Det er ved å tilgi andre at man selv får tilgivelse!

Det er ved å dø at man oppstår til det evige liv!