Ukens anbefalinger fra Sigrid

I spalten “Ukens anbefalinger” deler forfatterne sine aller beste tips med deg! Denne ukens anbefalinger kommer fra Sigrid Lunde, forfatteren av Jordmoren.

Det er litt fælt at en serieforfatter må vedkjenne seg at hun får lest veldig lite romaner. Årsaken er enkel: De siste seks år har jeg hatt det for travelt med å skrive selv!

Og likevel: Jeg leser mye. Men det er fagbøker. Kilovis med medisinske og historiske fagbøker. Man må være pirkete når man skriver fra sytti år tilbake. Enda mer pirkete enn når man skriver fra syv hundre år tilbake. For det sitter mange åndsfriske mennesker og husker både førti- og femtiårene.

Det er to bøker på leselisten min jeg vil nevne. Den ene er liten og tynn, og kommer helt bort i en velfylt bokhylle. Den falt meg i hendene som ved et lite mirakel. Mens jeg kladdet på første bok i serien Jordmoren, vandret jeg nedover Bygdøy Allé i Oslo en varm sommerdag. Jeg rotet i en kasse som sto utenfor et antikvariat. Bokkassen var full av uselgelige titler som butikkeieren gjorde et siste forsøk på å bli kvitt for 10 kroner stykket. Jeg aner ikke hvordan jeg oppdaget den gamle lefsa, men da jeg åpnet den var det som om en engel prikket meg på skulderen. «Lærebog for Jordemødre, af H. Vogt, M.D. Bestyrer ved Jordemoderskolen og Overlæge ved Fødselsstiftelsen i Bergen», kunne jeg lese. Med nydelig håndskrift sto det innenfor oppslaget at denne bokas første eier var O. H. Selvaag, og at hun (helt sikkert en jordmorelev) hadde kjøpt boka den tredje august året 1895. Og prisen den gang? Fem kroner. Halvparten så mye som jeg betalte. Bortsett fra at fem kroner var en veldig sum den gangen, ja en ukelønn.

Den andre boken kostet meg ingenting. Den er verken uanselig eller tynn. Den er på 900 sider. Selv etter å ha hatt den liggende på nattbordet i over et halvår, er jeg ikke kommet lenger enn til side 556. Det blir noen sider på sengen, hvis jeg ikke har lagt meg så sent at jeg er dødsens trett. Shantaram heter boka, og handler om en rømt forbryter som har funnet tilflukt i Mumbai i India og har de mest eventyrlige opplevelser der. Forfatteren heter Gregory David Roberts, og nå som jeg har skrevet meg ferdig med Jordmoren, kan jeg øke lesehastigheten litt. Jeg burde kanskje skjenne litt på Mister Roberts for at han har klart å fengsle meg slik når jeg «aldri» ser enden på leseprosjektet. Men det er det siste jeg kommer til å gjøre, he he.

En kjedelig bok som du lese, kan knapt bli kort nok. En spennende bok – eller gjerne bokserie – som fanger og vedlikeholder spenningen, kan vel egentlig aldri bli for lang?

En god sommer til dere alle! Hilsen fra Sigrid.

Denne litt humørsyke jenta har fått navnet Astri. Så kan trofaste Jordmoren-lesere gjette hvem hun er oppkalt etter!