Ukens anbefalinger fra Jorunn

I spalten “Ukens anbefalinger” deler forfatterne sine aller beste tips med deg! Denne ukens anbefalinger kommer fra Jorunn Johansen, forfatteren av Fossefall.

Ja, hva kan jeg anbefale? Hva med å gå en tur i skogen? Jeg er ofte i skogen, trekker inn den friske luften, synes jeg hører trærne prate til meg, synes hjertet blir så lett, og gir meg energi.

For noen år siden, var det en som sa til meg at hvis du ønsker mer energi, gå i skogen og klem et tre. Den gangen trodde jeg ikke noe på det. Hva var det for noe tøys? Men det var ikke det, tro det eller ei. Jeg har gjort det flere ganger de siste to årene, spesielt når jeg har vært ekstra sliten. Når treet har blitt klemt, føles det som om det har gitt meg livskraft!

Tenk dere selv hva naturen gir, hvor vi egentlig kommer fra! Det er jo vi mennesker som har laget byene, som jager og maser. Etter hva? Nyt tiden, nyt naturen og spring over gyngende mose med utstrakte armer. Le og kjenn at du lever. Kjenn lykkebruset i hjertet. Lytt til fuglesang, til vinden som hvisker, til skogens brus og bekken som klukker. Se på trærne, på alt det vakre naturen har å gi oss. Det gir sjelefred. I hvert fall for meg. Derfor gir det meg også så mye glede å skrive fra Finnskogen! Og der er jeg ofte!

«Himmelbrann på Finnskogen» (Foto: Nina Renstrøm fra Svullrya)

Hvis jeg skal anbefale andre ting, som ikke har noe med natur og skog å gjøre, foreslår jeg en god film. Jeg er en samler. Og det er ikke få filmer jeg har samlet opp igjennom årene. Det begynte med super 8.-film av broren min og meg da vi var små, og klipp av Mikke Mus osv. Så kom jo VHS og DVD.

Jeg er fasinert av englands historie. Husker første gang jeg så en serie om Henrik VIII på NRK i sort/hvitt. Jeg var ikke gamle jenta da! Og etter det har jeg «slukt» alt som har med England å gjøre. Nå for tiden ser jeg (igjen) The Tudors som handler om nettopp Henrik VIII.

Det er en serie jeg virkelig anbefaler. Jeg er egentlig altetende når det gjelder film, men det må være filmer som griper også. Har en del filmer fra «gamledager» (jeg er en håpløs romantiker). Jeg kunne ha ramset opp en hel del av dem, men legger heller ved min private hjemmeside hvor jeg har samlet klipp av noe jeg liker. Klassiske filmer begynte jeg å se sammen med mamma da jeg var jentunge. Vi satt klistret foran TV-en. Så det var mamma som introduserte meg i filmverdenen. Mange har kanskje hørt om Tatt av Vinden? Det er filmer i den sjangeren jeg også liker. Her er adressen til min «private hjemmeside» – kanskje dere også finner noe her dere liker? www.jorunnprivat.net 

Før leste jeg alt av bøker, men nå velger jeg heller å kose meg i sofaen om kveldene og ser på serier, musikaler, eller rett og slett hører på god musikk. Musikkvalget blir etter humøret. Men jeg liker alt fra danseband til rock og pop. Når det kommer til musikaler vil jeg anbefale storfilmen The Phantom of the Opera. Har sett den på teater i London hele syv ganger. Ja, jeg er betatt. Så ta dere en tur dit en gang, hvis mulig, og se den «live» – en opplevelse uten like!

Kos dere og ta vare på hverandre. Og husk å klem et tre neste gang du er i skogen. Er du hjemme, gir du heller klemmen til de du elsker. Det vil gi deg glede i hjertet. 🙂

Gode tanker fra Jorunn