Takk for en eventyrlig reise, Liv!

Tekst: Redaktør Ann-Louis Nerem

Denne uka er siste bok av Liv Almendingens serie Sagaen om Sunniva i salg, og det er virkelig vemodig når en serie tar slutt. Vi er blitt så glad i personene, vi har ledd, grått, elsket og hatet sammen med dem, fulgt dem gjennom spenning og motgang – men også i solskinnsdager og lykkelige stunder. Men vi er blitt enda mer glad i forfatteren. Det er et eventyr i seg selv å samarbeide med slike spennende, kreative, hardt arbeidende og hyggelige mennesker, derfor håper vi bestandig at det bor mer enn én serie i en forfatter. Og følgelig sier vi ikke farvel, men «på gjensyn», og gleder oss til å få vite hva du har i skuffen, Liv!

Det finnes en del historiske opplysninger om 1300- tallet, men mye forskning og graving må til for å gjøre en fortelling fra denne tiden levende for dagens lesere. Liv har kastet seg over «researchen» med liv og lyst; hun har målt bredden på «veitene» i gamle Oslo, hun har stått i middelalderruinene og sett for seg hvordan det var den gang da Sunniva, Agnes og Skomaker-Johan vandret rundt her, og hun har forsket på museer, på nettet og i bøker. Siden hun selv bor i Spania, har hun førstehåndskjennskap til den vesle landsbyen der Anders ble holdt fanget – der han møtte Carmen for første gang, og så mange dramatiske hendelser utspant seg.

      

Hvordan skal vi klare oss uten varmen og styrken til Store-Jon, og hvordan skal det gå med Ragnhild og barna? Hvordan blir Agnes og Svales liv? Og hvordan går det med Sunniva til slutt? Mange av disse spørsmålene blir besvart i siste bok – men det vil allikevel være mer enn nok å spinne videre på i tankene.

De vakre omslagene til Ingun Mickelson har gitt Livs serie en helt spesiell kvalitet. Ingun er lysets mester! Hvert omslag er som et lite maleri, og det er utrolig hvilke detaljer Ingun får plass til. En stor takk til deg også, Ingun.

Tjuetre bøker er ingen liten bragd. Når man i tillegg tenker på at Liv har mann og to barn, driver bokhandel, trener og har mange andre interesser, er det nesten ubegripelig at det er en blitt så lang serie. Det har vært en stor glede å få oppleve denne reisen i middelalderen sammen med deg, Liv. Takk!