Få med deg Christins spel i Svelvik!

Christin Grilstad Prøis har mange jern i ilden om dagen, og i dag er det premiere på musikalen Den gode hensigt i Svelvik. I dette blogginnlegget forteller hun oss mer om spelet, og vi anbefaler alle å ta turen innom!

Tekst: Christin Grilstad Prøis

I disse dager blir det lite skriving på meg, da jeg er midt i innspurten til det historiske lystspillet Den Gode Hensigt i Svelvik. Det har alltid ligget der som en drøm å få sin egen musikaloppsetning, og etter å ha blitt inspirert av historiske speloppsetninger landet rundt, skrev jeg manus og musikk til Den Gode Hensigt i 2010. I fjor var det uroppføring med fem utsolgte forestillinger og Anne Marie Ottersen og Lasse Lindtner i hovedrollene. I år er det Per Christian Ellefsen og Helen Vikstvedt som står på scenen sammen med 85 knallgode amatører.

Og hva handler så Den Gode Hensigt om? Jo, det er omtrent som en serieroman: Det handler om vanskelige tider, året er 1811, det er Napoleonskrig og uår. I gamle Svelvigen rår kjerringene, for mannfolka er på sjøen. Tilbake i byen er noen skarve håndtverkere, lensmann, prest og klokker, samt Akershus Regiment; 100 soldater som er stasjonert for å vokte kanonbatteriet. Vertshus-Johanne tjener godt med slanter på å selge smuglerbrennevin til soldatene, og en og annen ungpike burde nok la være å komme soldatene for nær. Men alt er ikke bare nød og elendighet i byen: Skipper Tofts datter; Anna, er kjær i skomakersvennen Lars, som tar seg hyre som førstereis for å imponere skipperens så han kan be om Annas hånd.

Å sette opp et historisk spill er litt av et prosjekt. Innøving skjer i løpet av ti intensive dager. 85 aktører skal instrueres og brygga i Svelvik skal forvandles til 1800-tallsmiljø med vertshus, sjøboder, skomakerverksted og skipperhus. I tillegg til aktørene er et hundretalls mennesker i sving i apparatet rundt spillet.

Slitsomt? JA, men også utrolig, fantastisk givende. Og rørende. At alle disse menneskene stiller opp for nok en gang for at Svelvikspillet Den Gode Hensigt blir en realitet. I fjor fikk vi fem utsolgte forestillinger. Det tror jeg vi klarer også i år. Premieren er i dag, og forestillinger spilles frem til og med lørdag. Billetter fås kjøpt på www.billettservice.no, Narvesen og alle postkontor.

Liker du serieromanuniverset, vil du også like Den Gode Hensigt. Derfor – ta deg en tur til Svelvik for en teatermusicalopplevelse der du blir tatt med tilbake til 1800tallets slit og nød, men også glede og medmenneskelighet.

Forestilllingene er tilrettelagt for hørselshemmede med teleslynge og tolketjeneste med tekst.

www.dengodehensigt.no