374 mennesker i nattmannens fotspor

På mandag møtte over 370 mennesker opp til en ny byvandring med Nattmannens datter som tema. Her forteller forfatteren av serien, May Lis Ruus, om den vellykkede dagen.

Tekst og foto: May Lis Ruus

370 mennesker var omtrent like mange som på byvandringen vi hadde på lanseringsdagen, men denne gangen hadde folk lest bøkene og hadde et annet forhold til stedene og temaet. Før vandringen var det boksignering på Narvesen, og mange ville ha bøker med signatur til seg selv og venner – det var kø til ut på gaten. Det ble en hyggelig halvannen time med småprat og fine tilbakemeldinger fra leserne. Også en del menn leser Nattmannens datter, og bøkene leses i tre generasjoner i noen familier. En venninnegjeng, «Nattmanndamene», fortalte at de hadde hatt Nattmannens datter-quiz i helgen.

Under byvandringen fylte vi godt opp den store Domkirken der tre jenter utkledd som barnelemmer sang, før den erfarne omviseren Tryggve Fett fortalte med entusiasme om kirkens historie og om begravelsesskikker.

Horder av mennesker gikk fra sted til sted gjennom den delen av Bergen som før i tiden var preget av institusjoner. Vi var inne i fangekjelleren på Gamle Rådhus og på Sankt Jørgens Hospital for spedalske, og vi fikk se hvor fattighuset en gang var, der Lucie ble forlatt av faren. Vi stoppet også på Lungegårdens tomt.

På fattigkirkegården hvor Serine ble begravet, dukket nattmannen opp. Med stor innlevelse fortalte han om sitt liv og virke. Vi avsluttet vandringen på Manufakturhuset i skumringen. Barnelemmene sang, og Lucie 12 år fortalte om
hvordan hun hadde blitt alene i verden. Helt til slutt kom nattmannen og fremførte en siste monolog om sin datter. Det var stemningsfullt, rørende og fint.

Tilbakemeldingene var mange og gode, og både omviser Tryggve Fett, nattmann Gard Frostad Knudstad og de tre barnelemmene Cecilia, Mathilde og Selma Indine som opptrådte, gjorde en fremragende jobb foran den store forsamlingen.

Klikk her for å se flere bilder.