På tur i Maria og Peders fotspor

De aller fleste er nok i gang med hverdagen for lengst, men her kommer en liten feriehilsen fra min sommerferie i Danmark!

Skrevet av Elisabeth Hammer, forfatteren av Maria av Svaneberg

De som leser Maria av Svaneberg, kjenner til at Maria og Peder i bok 8 og 9 var på reise i det som på begynnelsen av 1800-tallet fortsatt var vårt tvillingrike. Researchen jeg gjorde rundt byene som Maria og Peder besøkte, vekket nysgjerrigheten min så pass mye at en del av årets ferie ble lagt til Ribe og Fanø, sydvest i Danmark (på Jylland).

Ribe er et utrolig sjarmerende sted, bygget rundt den gamle domkirken, og de gamle bygningene så mer ut som kulisser i en film enn virkelige hus. Men her bor og arbeider ripenserne, i gamle og skakkeferdige hus hvor til og med jeg med mine 1,63 cm av og til måtte bøye meg for å gå gjennom dører.

Bygget over, nærmest til høyre, er ”Weis stue”. Her overnattet Maria og Peder i sin jakt på Philip. Også i dag er det mulig å overnatte her, eller spise et godt måltid som vi valgte å gjøre. Det var minst like skakt og skjevt innendørs som utendørs, og veldig sjarmerende. Til venstre på bildet ligger domkirken, så det var ikke lange biten Maria og Peder måtte gå for å få noen ord med den gamle og fyllesyke presten.

Det er uklart akkurat hvor gammel byen er. Den hevder å være Danmarks eldste by, og skal første gang være nevnt i et brev fra en tysk erkebiskop på 700-tallet som bekymret seg over mangelen på kirkebygg i denne regionen. Allerede da skal byen ha vært et sentrum for vikinger og et viktig handelssted. Kirken mente kanskje at vikingene hadde behov for litt åndelig påvirkning? I hvert fall ble det etter hvert igangsatt bygging, men domkirken stod ferdig først på 1100-tallet (og blir i disse dager restaurert, som stillasene viser). Domkirken overlevde den store brannen som herjet byen i 1580, men resten av byen gikk det verre med. Dagens Ribe er derfor for det meste bygget på brannmurene etter de gamle husene, men hus med en gjennomsnittlig alder på godt og vel 400 år er vel heller ikke så dårlig?

Gatene i midten av byen er smale, og enkelte steder er byggene så skjeve at det føles nesten som om de lener seg inn over deg når du går. På bildet under ser du Maria som løper gjennom de smale og brostensbelagte gatene på jakt etter amuletten … Eller nei, det var visst Mathilde denne gangen!

På bildet under ser du havneområdet (domkirken i bakgrunnen), og om du ser nøye etter, finner du kanskje også skuret der Maria klamret seg fast for ikke å falle i elva?

Vi ønsket også å få med oss Fanø når vi først var på denne kanten av Danmark, men en stund så det ut til at været skulle ødelegge for oss. Til slutt besluttet vi likevel å ta sjansen, og etter en halvtimes togreise og en fem minutters ferjetur, satte vi føttene på Norbye, Fanø. På grunn av kraftig vind, regn- og tordenbyger, ble ikke den planlagte sightseeingen til sandstrendene med utsikt mot de beryktede revene noe av. Men rett ved havnen fant vi kroa der Maria og Peder bodde mens de var på Fanø:

Krogaarden kunne friste med flere sorter av øyas egenproduserte øl, blant annet sjokoladeøl (som riktignok ikke ble anbefalt av den ærlige kelneren fordi det smakte … vel … ikke bra). Vi ble servert nydelig mat, og spiste i en stue som ikke hadde endret seg stort siden Maria og Peder inntok sine måltider der:

På døren står det blant annet ”Restauration” og ”anno 1664”. I gangen hang også bevillingen som ga Fanø Krogaard enerett til å drive forretning på øya, også denne datert i 1664, så det er historisk sus også over Fanø Krogaard (men ikke over lampen, som ligner mistenkelig på den jeg har på kjøkkenet og som ble kjøpt på Ikea en gang på 80-tallet … tror faktisk den er helt identisk).

Disse dagene i Danmark, kanskje særlig i Ribe, gjorde stort inntrykk på meg. De eldgamle bygningene var restaurert med kjærlig hånd, og det var ryddig og vakkert overalt hvor vi gikk, absolutt en reise å anbefale for en ”voksenferie” hvor man vil ha fred og ro og samtidig oppleve historie på nært hold. Jeg reiser gjerne tilbake, for mitt opphold i den vakre byen varte bare tre dager og var litt for kort. Da blir det nok overnatting på ”Weis Stue”, slik Maria gjorde. Nevnte jeg forresten at de har fantastisk god is i Ribe?

Ønsker dere alle en god og varm høst!

Hilsen fra Elisabeth