Kon-Tiki og Maria av Svaneberg

Det er mange dyktige illustratører som står bak serieomslagene våre, og i dag skal vi skryte litt av «mannen bak» Maria av Svaneberg.

Mange lesere har påpekt hvor flotte omslagene til Maria av Svaneberg er, og Kjetil Nystuen er illustratøren bak Elisabeth Hammers serie. Kjetil har mange illustratøroppdrag, og i disse dager kan du se noen av arbeidene hans over hele landet. Kjetil har nemlig laget de flotte filmplakatene til Kon-Tiki!

Hvordan var det å lage filmplakatene til Kon-Tiki?
Det var fantastisk å få muligheten til å lage plakatene til Kon-Tiki.  Jeg jobbet tett med regissør Joachim Rønning når vi utviklet komposisjonene. Filmen er laget for å gi publikum en naturopplevelse og en helt unik historie. Jeg forsøkte å gjenspeile dette i plakatene ved hjelp av dynamikk, symbolikk, farger og detaljrikdom. Filmplakaten er ofte det første møtet publikum har med filmen, og kan avgjøre om de vil se den eller ikke.

  

Bruker du modeller når du lager plakater/bokomslag?
Ja, jeg bruker modeller til mine bokomslag. Det er veldig viktig å bruke modeller, så karakterene ser like ut gjennom serien. Modellen jeg bruker til Maria er faktisk skotsk, og bor i Glasgow. Det er viktig å ha modeller som er pålitelige og tilgjengelige. Jeg har brukt mange venner og naboer som modeller. De fleste synes det er gøy å være med. Det verste er modeller som sier ja, men som på mystisk vis forsvinner. Da kan man sitte skikkelig i saksa.

Hva er morsomt å illustrere?
Jeg har egentlig ingen spesielle preferanser, men jeg holder nok en knapp på «ting». Store landskaper og stemningsfulle bybilder er interessant. Generelt vil jeg si at det gjerne er komposisjon som er det mest spennende aspektet når det gjelder illustrasjon.

     

Leser du alle bøkene du lager omslagene til?
Jeg leser de første bøkene. Da får jeg dannet meg et inntrykk av serien. En god oppdragsinstruks fra redaktøren av serien gjør som regel min jobb klarere og enklere. Jeg vil gjerne benytte anledningen til å gi noen rosende ord til redaktøren av Maria av Svaneberg, Ida Cleve. Hun har ofte gode ideer til omslagsillustrasjonen som jeg kan videreutvikle.

Er det et omslag du syntes var spesielt gøy å jobbe med?
Noe som er hyggelig med å være illustratør, er å få gode tilbakemeldinger på det man lager. Jeg fikk veldig gode tilbakemeldinger på bok nummer fire, både fra forfatter, redaktør og lesere. Det er alltid moro uansett hva man lager.

Hva gjør du når du ikke illustrer serieromaner og filmplakater?
En serieroman kan jo gå over flere år, men jeg gjør ganske mye annet forskjellig som illustratør. Om dagen lager jeg for det meste illustrasjoner til spill. Jeg får også en god del jobb fra film og reklame. Deadlines har en merkelig tendens til å falle oppå hverandre, så det blir en del nattjobbing nå og da.

   

3 kommentar(er).
 1. kjempebra forsider nr 4 er jo favoritten maria er naturlig å levene,philip er defus mulig han bør vere det nå etter x anntall bøker,vi lesere har vel alle vår philip nå.synd ikke filmsnuttene stemmer mere med forsidenes hovedroller.

  25. september 2012 kl 19:27
 2. Elisabeth Hammer:

  Helt enig med deg, Elin! Jeg er veldig stolt av at Kjetils praktfulle illustrasjoner pryder min Maria 🙂

  22. september 2012 kl 13:20
 3. Elin:

  Maria av svanberg omslagene er helt fantastiske:) Noe av det beste jeg har sett i hvert fall:)

  22. september 2012 kl 11:46

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *