Tidenes lengste serie: Jordmoren

I tretti år har norske boklesere kunnet følge lange, gode serieromaner. I løpet av denne tiden har det kommet ut cirka 125 ulike serieromaner fra omlag 80 ulike forfattere.

Slik er topplisten over de lengste seriene:

Jordmoren av Sigrid Lunde, 66 bøker

Sønnavind av Frid Ingulstad, 56 bøker

Storgårdsfolk av Eva Stensrud, 55 bøker

Kystfolket av Kjellaug Steinslett, 55 bøker

Amerika av Rune Angell-Jacobsen, 52 bøker

Flammedans av Jane Mysen, 49 bøker

Tre søstre av Bente Pedersen, 49 bøker

Fossefall av Jorunn Johansen, 47 bøker

Sagaen om Isfolket av Margit Sandemo, 47 bøker

Ingebjørg Olavsdatter av Frid Ingulstad, 45 bøker

Rosehagen av Merete Lien, 44 bøker

Lenge holdt Sagaen om Isfolket rekorden. 47 bøker var en hoderystende, uslåelig rekord. Margit Sandemo selv hadde ikke i sin villeste fantasi tenkt seg at serien skulle bli så lang, men lesernes ønske om flere og flere fortryllende fortellinger drev henne videre i skrivingen.

Så gikk det bare tre år til Rune Angell-Jacobsen økte rekorden med fem. Hans utvandrersaga Amerika hadde ikke like mange lesere som Isfolket, men de var trofaste. Kjellaug Steinslett avsluttet Kystfolket i 2007 med bok 55, og det gikk altså ytterligere fem år før Sigrid Lunde satte ny rekord med 66 bøker.

   

Heller ikke Sigrid Lunde kunne forestille seg at fortellingen om jordmoren Astri på Nordmøre skulle bli så lang, men leserne har vært uvanlig trofaste. Månedlig utgivelse i seks år har gitt ny rekord. De mange tusen som har fulgt serien, har kost seg med ikke mindre enn 16 500 boksider! Og har du ikke lest Jordmoren ennå, er det fullt mulig å få tak i eldre utgaver på nettsiden vår, www.norskeserier.no. Hvis du ikke ønsker å lese hele serien, finnes det et godt resymé i bok 30, slik at det går at hoppe på der. Eller å få med seg slutten på serien; det går også fint an å begynne lesingen i bok 56, Gamle synder, siden handlingen tar en ny vri akkurat i den boken. I alle tilfelle bør enhver boksamler få med seg bok 66 – den er historisk. Og den er i salg akkurat nå – til og med 4. november i butikken og i vår bokhandel på nett.

Men det spørs hvor lenge Sigrid Lunde får beholde rekorden. Sønnavind av Frid Ingulstad ligger «bare» ti bøker bak, og om Frids skriveglede og alle planer holder, kan rekorden bli slått en gang mot slutten av 2013. Storgårdsfolk av Eva Stensrud er tidenes lengstlevende serie. Den startet i 2001, og er fortsatt sterk og levende etter et dusin år med meget trofaste lesere. Fossefall av Jorunn Johansen vil klatre på listen, og etterhvert legge seg likt med den gamle rekorden til Kystfolket.

Jane Mysen skriver gjerne videre på Flammedans, og hvem kan ane hvor lenge veteranen Bente Pedersen vil fortelle om Tre søstre. Og hele tiden kommer det nye serier, som kanskje kan true de gode, gamle traverne.

Følg med!