Konkurranse: Nattmannens skatter

Leser du Nattmannens datter? Nå kan du vinne en av Nattmannens skatter – en liten ting fra Lucies tid og sted!

Det var under det øverste platået på trappen at vi fant gjenstandene. Manufakturhuset ses nede i bakken. Huset i forgrunnen er omtalt som Ole Salmakers hus i serien.

Tekst: May Lis Ruus

I 1999 kjøpte vi et gammelt, slitt hus, midt i sentrum av Bergen. Eiendommen hadde tidligere hørt til Manufakturhuset i Bergen, og muligens ble huset vårt oppført som forstanderbolig for Børne- og Tugthuset da det ble bygget i 1646. Jeg ble veldig fascinert av husets historie, og det er en stor del av årsaken til at jeg begynte å skrive på Nattmannens datter. I serien har jeg brukt huset og omtaler det som forstanderboligen.

I 2004 renoverte vi forstanderboligen, og i kjelleren fant vi mange interessante ting fra Lucies tid. Det var typiske 1600- og 1700-tallsgjenstander, som knekte krittpiper, knuste glass, skår av keramikk og dyrebein (se bildene under). Husholdningsavfall etter mennesker som har røykt, drukket og spist, og etterpå ble det kastet ut døren for at nattmannen kunne ta det med seg på kjerren sin sammen med annet avfall. Men så brant huset i 1702, og skrotet ble brukt som fyllmasse sammen med jord da det skulle bygges opp igjen.

Tre hundre år senere er dette blitt til gjenstander som forteller noe om dagliglivet til menneskene som brukte dem, de som en gang holdt disse små bitene i sine hender. Nå er det Nattmannens skatter.

Jeg har nå funnet frem igjen disse sakene med tanke på å dele dem med lesere som har blitt glade i Lucie og barnelemmene ved Manufakturhuset.

En pipestilk fra en krittpipe

Vil du sikre deg en av Nattmannens skatter? Svar på spørsmålet under og vær med på trekningen! Vi trekker fem vinnere som får hvert sitt glass.

[wpsqt_quiz name=»Nattmannensdatter»]

Uvaskete funn, mest keramikk
Krittpipestilker
Forskjellige biter av glass