Evas favorittbok

Hvilke bøker liker forfattere å lese? Leser de egentlig i det hele tatt? Vi har spurt serieforfatterne våre om de kan fortelle deg litt om sin favorittbok – kanskje du får noen gode lesetips? Denne uken har vi snakket med forfatteren av Storgårdsfolk, Eva Stensrud.

Tekst: Eva Stensrud

Min favorittbok akkurat nå er ofte den jeg holder på å lese. Nå om dagen er det Doña Maria av Cecilia Samartin.

Jeg var på Cuba sommeren 2002, og det er fascinerende å følge Samartins beskrivelser av en virkelighet som var fullstendig skjult for oss turister. Den cubanske familien Samartin beskriver mistet alt under revolusjonen i 1959, de lever på ris og bananer og prostitusjon, for å si det litt enkelt. Mange gamle familier ble tvunget til å dele opp husene sine i seksjoner og dele med de fattige. En god tanke, selvsagt, problemet var – og er – bare at ingen lenger hadde råd til å vedlikeholde disse husene, og nå faller de ned. Da vi gikk i gamle Havana, hadde en balkong akkurat ramlet ned midt i gaten.

Enda verre er det med ytringsfriheten og folks primærbehov, som langt fra blir dekket. Heldigvis ser det ut til at regjeringen på Cuba løsner litt på jerngrepet om innbyggerne sine nå om dagen, men fremdeles er fengslene fulle av politiske fanger som lever i den ytterste elendighet, uten skikkelig mat og uten pleie dersom de blir syke.

Da jeg var på Cuba, nøt vi strendene, vi spiste hummer (en fisker fikk i følge Samartin 10 år i fengsel for å beholde en hummer til sin sultende familie istedenfor å gi den til det kollektive/statseide fiskemottaket), vi bodde på fine hoteller og syntes alt ved Cuba var strålende. Vi så fasaden, det regjeringen ønsket å vise. Ville jeg ha reist dersom jeg hadde visst hvor ille det virkelig var i landet? Jeg vet ikke. Det er i alle fall viktig at forfattere som Samartin, som har en så uendelig stor tilhengerskare, når ut til folk med skyggesiden. Dessuten skildrer boken også livet før revolusjonen, og det er også utrolig spennende å få innblikk i. Cuba har potensiale til å være et fantastisk land, og det viser Samartin oss.

Anbefales!