Frids Remington fra 1958

Har du hørt historien om hvordan Frid Ingulstad, forfatteren av Sønnavind, begynte å skrive? I høst fortalte Frid om sin første skrivemaskin i bladet Det gode liv.

Det var i 1958 at Frid Ingulstad kjøpte sin første Remington. Den var ikke elektrisk og hadde ikke rettetast. Hun måtte bruke viskelær for å endre noe og legge blåpapir mellom arkene for å lage kopi. Den tunge, lysegrå maskinen har hun fremdeles stående på loftet.

– Jeg er så sentimental at jeg ikke klarer å kvitte meg med noe. Med min samlermani er jeg heldig som har bodd i det samme huset på Nordstrand hele mitt liv. På det store loftet har jeg stuet vekk mange ting som har en historie å fortelle, forteller Frid.

– Det er rart at jeg ikke husker hvordan den kom i hus, for den er veldig tung. Det jeg husker, er at jeg skrev min aller første roman på den, sier Frid.

Det var en konkurranse i ukebladet Hjemmet som ga Frid det første puffet til å skrive.

– Konkurransen gikk ut på å skrive ti sider til et romanutkast. Jeg ble en av vinnerne, og det inspirerte meg til å skrive hele romanen. Den fikk navnet Piken fra Madagaskar.

Som radiotelegrafist hadde Frid vært på Madagaskar, og i romanen diktet hun en historie om et norsk ektepar som fant et spedbarn der og tok det med seg til Norge.

– Jeg skildret hvor vanskelig det var for et svart barn å vokse opp i Norge som på den tiden ennå ikke hadde stiftet bekjentskap med innvandrere. Selvfølgelig la jeg også inn en kjærlighetshistorie. Jeg var så fornøyd selv, så da Aschehoug refuserte, ble jeg så skuffet at jeg pakket manuset vekk. Da min søster en dag kom og ville lese det, tok jeg konvolutten frem igjen. Da ramlet konsulentuttalelsen fra forlaget ut, der det sto at om jeg bare omarbeidet litt, ville dette kunne bli en roman. Fordi jeg ble så lei meg da det kom tilbake, hadde jeg helt oversett de ordene.

Frid fikk antatt romanen på et lite forlag, Conny Stålung, som var agent for danske serieromaner. Dermed begynte snøballen å rulle, og resten er historie. Og det hele begynte med noen tastetrykk på en tung, grå Remington uten rettetast …