Hugo, Frid og Querini på Røst

I  Frids bok Månedøgn er handlingen lagt til Røst, en liten øy i Lofoten. Boken er basert på en sann historie, om den venezianske kapteinen Pietro Querini.

25. april 1431 seilte Querini og 68 mann fra Kreta. Målet for seilasen var Flanderen, men ved den engelske kanal havnet Querinis skute i et forrykende uvær. Roret ble ødelagt og seilene flerret, før mannskapet kom seg om bord i de to livbåtene. Livbåtene kom fra hverandre, og tre uker senere, 5. januar 1432, flyter den ene av dem på land i Lofoten. Av de 47 sjøfolkene i livbåten har de fleste omkommet underveis; av sult, utmattelse, kulde, og tørst. Kun elleve mann overlever. På Røst blir mannskapet tatt godt imot, og i flere måneder får de pleie og omsorg. Querini omtalte senere Røst som «Paradisets første krets”.

Querinis reiserute. Bilde fra Universitetet i Tromsø

Hugo til Røst
Flere hundre år etter Querini var Frid på besøk på Røst, og ble veldig fascinert av øya og dens historie. Ikke bare skrev hun boka Månedøgn, hun ble faktisk så fascinert av øya at hun ønsket å ha den med i Sønnavind også. I bok 60 reiser Hugo til Røst, og i denne filmen kan du se Frid fortelle om og lese fra boka!