Min favorittmurstein

Jeg har fem mursteiner. Fire av dem er fra gamlehuset vårt, det som omtales som forstanderboligen i Nattmannens datter. De var til overs da vi pusset opp huset. Men jeg har en annen murstein som er mye stiligere. Den er fra Ludvig Holbergs hus.

Tekst: May Lis Ruus, forfatteren av Nattmannens datter

Ludvig Holberg ble født i Bergen i 1684, samme år som Lucie. Da han var liten brant familiens hus i Strandgaten, og branntomten med kjelleren i ble solgt. Det ble senere bygget et nytt hus over grunnmuren. Ludvig ble foreldreløs da han var 10 år, og i ungdomsårene bodde han hos sin onkel ved Domkirken.

Holbergkjelleren sto til 1985 da den ble revet. Det var stor oppstandelse i Bergen, og det ble mye skriverier i avisene om det. Etter at rivingsvedtaket ble gjort, gikk min manns fetter og en kamerat til Holberghuset og tok fem av mursteinene. Den ene ga de til skuespiller Rolf Berntzen midt under en Jeppe på Bjerget-forestilling. Den ble gitt til Det glade Bergen, og senere donert til Holbergs siste hjem, Tersøsegaard i Danmark.

De to kameratene beholdt to mursteiner hver. Den ene har jeg nå fått, og som Holberg-fan er det stor stas å eie en av disse mursteinene.

Jeg har også latt Lucie møte den jevnaldrende Ludvig Holberg som gikk i Bergens gater i 1701. I bok 6 støter Lucie på en ung mann som ikke er sikker på hvilket år han var født og som forteller om seg selv.

Mitt favorittsitat av Ludvig Holberg er hentet fra Erasmus Montanus, hvor Jeppe sier: «Når jeg har en halv Ruus, sover jeg som en hest.»

Ønsker alle en fin påskefeiring!

Mursteinen fra Ludvig Holbergs hus
Holbergkjelleren. Foto: Gustav Brosing, UiB