Les Miserables’ nye vår

Forfatteren av Stormvinder, Berit Elisabeth, skriver spalten «Smått» i Eidsvoll Ullensaker Blad. For noen uker siden skrev hun om bøker, og den fine teksten ønsker vi å dele med deg også!

Tekst: Berit Elisabeth Sandviken

Det kom en invitasjon til et seminar, og temaet for dagen var av det litterære slaget. Les gjerne De elendige av Wictor Hugo, eller se filmen i forkant, sto det. Ja, så skulle gjøres. Lydbok via appen Ordflyt er kveldsløsningen for trette skjerm-øyne, men akk, jeg sovnet stadig fra den. Så gikk jeg til www.bokhylla.no, og fikk Nasjonalbibliotekets enorme bokverden rett i fanget. De elendige også, men lesebrett er og blir bare et brett, så det ble gode, gamle biblioteket til sist. Tre bind, takk, og jeg er halvveis!

Men så minner mediene om at Anna Karenina kommer på kino, og sannelig også Hamsuns Victoria. Samtidig er Camilla og hennes amtmannsdøtre stadig aktuelle, og siden hjernen min helst vil fores med fortellinger, framfor film, måtte bøkene ned fra bokhylla igjen. Jo, jeg tror jeg vil se dem med andres øyne også, på film, men akk: Ved godstolen, hvor jeg huker meg ned når jeg ikke sitter på skrivestolen, (ikke forveksles med skriftestol) ligger en liten stk. Hamsun, to bind Tolstoj og tre av Hugo, og sammen med disse store, mine egne prosjekter på skjerm og papir, samt kladd til ukens Smått.

Og ute skinner sola! Endelig.

Hver eneste bok er en reise inn i en ny verden, så bøker er bra, men for meget av det gode er som kjent for meget av det gode. Når det ikke lenger er plass til selv en liten kaffekopp på bordet mitt, og verden lyser i nåtid utafor vinduet, kjenner jeg plutselig en intens lukt av mugg og støv og innestengt omkring meg. Fra 17-og 1800-tallets fascinerende litterære verdener.

Ut i sola. Ut og se virkelige mennesker, sa jeg til meg selv. Og dermed kom jeg hjem igjen med nok en liten bok, som en velvillig sjel stak mig i haanden: Tittel: For hus og hjem. Utgitt 1894, skrevet med gotisk skrift. Søndag kom en med Eidsvold 1814, skrevet i 1914. Ei diger bok.

Jo, det er godt å være leser. Flott at noen skrev og skriver.

Helt på tampen et råd fra min nyeste bok, anno 1894: ”Og i alle ting; Vær omhyggelig om alt og tag vare på smulerne, vedligehold møbler og klæder, og kast intet bort, som på nogen maade kan benyttes.”

Ikke glem å nyte våren og øyeblikket.