May Lis’ favorittbok

Hvilke bøker liker forfattere å lese? Vi har spurt serieforfatterne våre om de kan fortelle deg litt om sin favorittbok – kanskje du får noen gode lesetips? Denne uken har vi snakket med forfatteren av Nattmannens datter!

Tekst: May Lis Ruus

Den boken som skiller seg ut som min favoritt, er Absalon Pederssøn Beyers dagbok. Han var prest og lektor i Bergen, og i årene 1552 til 1572 skrev han dagbok om det som skjedde i Bergen. Han var også ektemannen til Norges mest berømte heks, Anne Pedersdatter, som ble brent i 1590.

Absalon skriver om innbyggernes liv på godt og vondt, om fødsler, dødsfall og harde skjebner. Som for eksempel trollkonen som kvalte seg selv i fangekjelleren i Rådstuen. Og den spedalske mannen som på vei til Hospitalet ba om å få slippe skammen, og så falt han død om. Det er barn som faller ut av vindu og overlever, mens andre drukner i brønner. Det er koner som slår sine menn, det er vold og knivstikkinger med etterfølgende henrettelser. Det er hor og utroskap, og usømmeligheter i byens badehus. Byen rammes av en pest som raser i over et år, og et steinras ovenfor Domkirken tolker han som Guds straff til foreldre som ikke tukter sine barn.

Dagboken gir en stemme til folkene som levde for 450 år siden. Flere av disse hendelsene har inspirert meg i skrivingen av Nattmannens datter.

Jeg har aldri eid boken selv, men lånte den gang på gang på biblioteket. Nå er den digitalisert og ligger på nettet med forklarende kommentarer. Du kan lese den ved å klikke her.