Vandring gjennom flotte Kongsvinger

Plutselig sprakk skydekket opp og solen tittet fram over nærmere 80 personer utenfor Vinger kirke mandagen etter Sankt Hans. De var samlet for å treffe forfatter Jorunn Johansen og oppleve lanseringen av hennes nye serie Soloppgang.

Glade vandrere foran Vinger kirke

Solen forsvant like raskt som den dukket opp, og snart silte regnet over de tapre vandrerne som sammen med Jorunn og Kongsvinger-guiden Siw Solberg. Gjennom Kongsvingers Øvreby gikk turen, forbi staselig gamle trehus, inn i pittoreske bakgårder og sågar inn i en butikk med gammelt interiør bevart. Turen endte utenfor Kvinnemuseet, hvor Odd Arne Sørensen, prisbelønnet dansebandmusiker, spilte en feiende flott vals fra Finnskogen og Jorunn fikk en svingom på museets trapp sammen med forlagssjef Tomas Algard. Men opp til Kongsvinger festning kom ikke vandrerne. Omfattende restaureringsarbeid og pøsende regn gjorde at «kvinnen på muren», som første bok i Soloppgang heter, ikke var mulig å få øye på. Men Isak, selveste helten i serien, var godt synlig, siden han har fått sine trekk fra den glade trekkspilleren. «En stor ære», har Odd Arne Sørensen uttalt. Og Jorunn Johansen spiller gjerne Odd Arnes musikk som inspirasjon når hun skriver.

Litt regn gjør vel ingenting!
Jorunn med redaktør Ann Louis.

Kongsvingers gamle trehusbebyggelse er et flott miljø, og alle som var med på den guidede omvisningen forsto godt at Jorunn blir inspirert. De fleste av de oppmøtte var fra Kongsvinger, men også andre deler av Hedmark var representert. Mange var abonnenter på NorskeSerier, og mange hadde også fulgt Jorunn Johansen gjennom 55 bøker i serien Fossefall.

Stor takk til Siw som viste oss rundt og fortalte så levende, til Odd Arne som underholdt, og til Jorunn som forteller fra denne perle i norsk kultur og historie. Det snakkes allerede om at vi bør prøve å gjenta turen neste år – den gang i strålende sol og med en nyoppusset festning som mål.

Et meget velholdt hus; vi klumpet oss sammen i regnet …
Kart over festningen
Kongsvinger festning med sin utrolige stemning – her gikk Andrine …
Her bodde Jonas Lie på slutten av 1850-tallet.
Kanonene på festningen
0 kommentar(er).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *