Ysting i Østerdalen – på Rebekkas måte

Til lanseringen av Rosemalt har vi laget flere filmer som viser hvordan gamle tradisjoner holdes i hevd i Nord-Østerdal. 

På Spellmovollen, i Såttåhaugen i Os, koker budeia Oddveig Eggen både hvitost og brunost omtrent slik det ble gjort på slutten av 1800-tallet, tiden Rosemalt henter sin handling fra. Det er slik Rebekka også lærer å gjøre det, sammen med den eldre innejenta Bertha og budeia Margot på storgården Lie.

Heller ikke nå er det strøm på setrene her, så ostekjelen må holdes varm med vedfyring gjennom en arbeidsdag som fort kan bli atten timer lang.

Vil du vite mer om hvordan det kunne være i fjellbygdene for over 100 år siden, får du bestilt første bok i serien gratis på NorskeSeriers nettside. Andre bok, «Skriket fra skogen», er i handelen fra 16. september.