En liten prat med Sigrid Lunde

For to uker siden lanserte vi Sigrid Lundes nye serie Lokketoner, ett år etter avslutningen av hennes foregående serie, Jordmoren. Vi har tatt en liten prat med Sigrid om både den nye og den gamle serien!

jordmoren_6366 bøker over fem år. Hvordan klarte du det, Sigrid?

Det ble aldri kjedelig å skrive, fordi universet jeg beveget meg i, utviklet seg hele tiden. Jeg hadde opprinnelig tenkt meg 30 bøker, men serien fikk raskt mange og lojale tilhengere. De 30 titlene ble til 42, så til 48, skulle slutte på 60, men endte på 66. Totalopplaget ble mellom 2 og 2,5 millioner. En tid var jeg nærmest litt svimmel av vantro over hva som var i ferd med å skje. Bøkene utkom ofte, noe leserne var glad for.

Hvordan er det mulig å skrive 12 bøker i året, over fem år?

Det har gått bra, men før serien begynte å komme ut, hadde jeg ganske mange skrevne bøker «på lager». Det var en fordel.

Og ideer til hva du skulle skrive om, var aldri noe problem?

Jeg tenkte opprinnelig at Jordmoren skulle slutte etter noen få krigsår, fredsslutningen – og så få en lykkelig slutt der. Men heldigvis hadde jeg mye annet materiale, fra en krigsserie, som hadde ligget i skrivebordsskuffen i lang tid. Både jeg og leserne var opptatt av jordmorens skjebne, så da ble det slik.

Sigrid Lunde er et psevdonym. Er det fordi du er flau over å skrive serieromaner?

Så visst ikke, for det er faktisk et krevende yrke å lykkes i! Jeg er stolt over hva jeg har klart. Da jeg kom inn i Cappelen Damm med flere tiårs intens skriveerfaring, samt tilbud om bransjens beste redaktører og erfarne konsulenter, hadde jeg lyst til å prøve noe annet. Jeg visste at leserne ville få noe nytt, og mye bedre. Psevdonymet er en merkevare. Jeg tror ikke leserne er så interessert i meg, de er interessert i handlingen i bøkene.

Lokketoner 1Har du noen gang vurdert å skriven noe annet en serieromaner?

For meg er en seriøs forfatter en som kan leve av det vedkommende gjør. Det er ikke lettere å lykkes som serieforfatter enn som krimforfatter. Bare en brøkdel av de som prøver seg, ser resultatet på trykk. Du kommer ikke langt hvis du ikke har den dypeste respekt, ja ydmykhet, overfor leserne! De vet hva de vil ha: Noe som lyser opp hverdagen deres, som slipper dem inn i en ny verden.

Har du fått mange tilbakemeldinger fra lesere og kritikere?

Det har strømmet inn. Leserspennet er utrolig: Fra trettenåringer til voksne damer på godt over 90 år. Selv jordmødre. Noen har vært med i lesergrupper og diskutert innholdet i bøkene. Andre har tatt dem med seg i fødestuen. Jeg har fått mange gripende og fascinerende historier om hvordan lesere har opplevd serien. Det jeg har satt mest pris på, er at noen har funnet serien lærerik.

Hva skiller Lokketoner fra Jordmoren?

Den begynner hundre år før Jordmoren, men i samme geografiske område. Jeg har funnet det fornuftig å holde meg der hvor jeg er personlig kjent.

Kan du si noe om hva som skjer fremover i serien?

Nei, det vil jeg ikke røpe, leserne skal jo ha noe å se frem til!