Jul igjen: Under treet med Frid Ingulstad

Nå er det snart jul igjen. Og gavetid. Jeg har tatt en førjulsprat med Frid Ingulstad for å høre hvilke bøker hun skal gi og håper å få i år. 

Ingulstad_Frid

–  Mange foretrekker harde pakker og mener at bøker er den beste julegave. Pleier du å gi bort bøker til jul?
– Ja, jeg gir alltid bort bøker til jul.

 En rik bokhøst er over. Hvilke bøker tenker du å gi bort til jul? Og hvorfor?
– Jeg skal gi datteren min Fedon Lindbergs Mat for livet, fordi hun elsker å lage mat og er kjempedyktig. Dessuten er hun opptatt av at maten skal være sunn. Til en venninne skal jeg gi Barndom i Norge gjennom tusen år av Ørnulf Hodne.  Jeg er så begeistret for bøkene hans, de rommer så mye verdifull historie.

 Hvilke av årets bøker håper du selv å finne under treet?
– Jeg ønsker meg først og fremst Tor Bomann-Larsens Haakon & Maud VI, Svaret, som foreløpig er siste bind i dette enestående verket. De øvrige fem bindene har jeg selvsagt allerede skaffet meg og lest.

Bomann-Larsen_Svaret_forsideNY  mat-for-livet   Heidi_1937_film_poster

 Kan du huske noen bøker du fikk til jul som barn, og som gjorde et spesielt inntrykk på deg, og i så fall hvem du fikk dem av?
– Det er to bøker som gjorde spesielt sterkt inntrykk på meg som barn, og jeg tror jeg fikk begge av foreldrene mine.  Den ene var Johanna Spyris Heidi, som jo har blitt en klassiker og også er filmatisert flere ganger, og den andre var Essa i India.  Sistnevnte var så utrolig nifs og spennende, særlig husker jeg den sorte panteren.  Heidiboken var rørende.  Jeg tror særlig Heidis besøk hos Peter og mosteren hans (håper jeg husker riktig) gjorde sterkest inntrykk.

 Har du fått bøker i julegave som voksen, som har gitt deg spesielt stor leseglede?
– Jeg har ofte fått bøker til jul etter at jeg ble voksen.  Størst pris setter jeg på historie- og faktabøker, og ble overveldet og kjempeglad den julen jeg fikk Karsten Alnæs’ serie;  Historien om Norge.

 Du har jo blant annet skrevet bok om nissen, så svaret på det sistespørsmålet gir kanskje seg selv.. Hvilke av dine egne bøker vil du helst gi bort til jul?
– Du har rett, jeg gleder meg til å gi bort nisseboken min, Nissen. Den norske nissens underlige liv og historie, som er stemningsfullt illustrert av Svein Solem.

Historien-om-Norge_-En-ny-arbeidsdag_productimage     Nissen_Omslag1