Jula er ikke for pingler

Det er en sur dag i Oslo. Det blåser. Himmelen er grå. Jeg trekker lua godt ned over ørene når jeg haster av gårde for å rekke toget hjem.

På gangbroen mellom Oslo City og Byporten står en hengslete, mager gutt med en bok i hånden. Ansiktet er herjet, han mangler et par tenner, men øynene hans er varme og full av liv. Idet jeg går forbi tar han et skritt frem og spør høflig om jeg vil kjøpe  =Oslos julebok. På forsiden smiler en kar med et åpent og vennlig blikk.

adventsdeko

Jeg spør hva boka koster. – Det koster 200 kr, svarer han og ser spørrende på meg. Kanskje han tror at jeg synes det er for dyrt? Jeg har lyst til å kjøpe den, men har ikke kontanter, sier jeg. – Du kan betale med sms, sier han og smiler. – Så fint, svarer jeg, finner mobilen og følger instruksene hans. Jeg får boka og ønsker ham god jul og med et varmt smil ønsker han meg god jul tilbake.

Vel hjemme igjen, når jeg har kokt kaffe og satt meg ned tar jeg boken frem og begynner å lese.

Jeg leser om en selger som har kjøpt en julegave til en trofast kunde, en eldre dame han ofte snakker med. ”Damen er så snill og god mot meg, og hun er nylig blitt enke, skriver han, så i år skal hun få en julegave av meg, en glassengel som sitter på en glasskube og dingler med bena.”

Jeg leser om mannen og hans hund som endelig har fått seg et hjem. Jeg leser om kvinnen som opplever julen som ufattelig ensom, og jeg leser om Jon, som sier at den fineste julegaven han har fått var et kyss fra en jente han nettopp hadde møtt.

engel_small

Forfatter Britt Karin Larsen, skriver om den gode jula. Om da hun en gang valgte å feire jul på landeveien i stedet for å sitte hjemme. Hun pakket ekstra klær i bilen pluss en liten ribbebit, og tok del i julefeiringen ved et vakkert lite klokketårn langt nord i dalen. Hun tente lys ved graver til folk hun hadde kjent. Hun skriver om en far som drømte om en god jul for seg og familien sin, men rusen slet i ham, så det ble ofte rusjul i stedet for familiejul.
Historiene er mange, det er usminkede historier som rører ved hjertet mitt. Alle som har bidratt i denne boka har en forhistorie, de har hatt et annet liv, før alt raknet og de havnet utafor. De fleste har barn, familie, en mor og en far, en søster og en bror, men de har mistet alt fordi rusen har tatt kontroll over livene deres. Det er tankevekkende lesning, for det skal så lite til før livet kan snu. For noen er julen ekstra utfordrende. Kontrastene blir større i julen. Fattigdommen mer synlig og påtrengende. Ensomheten større.

Jeg tenker at jula er sannelig ikke for pingler.

Med dette vil jeg få ønske alle mine lesere en riktig god jul!

redberries