Tusen takk for Drømmeøya, Hilde!

Drømmeøya 6Blå horisont heter siste bok i miniserien Drømmeøya. Her er vi nødt til å ta farvel med Ingeborg og Nikolai, og alle våre andre gode venner fra handelsstedet Kvitnes på Hamnøy, det frodige fiskeværet ytterst i havgapet. Og vi benytter anledningen til å takke forfatteren, Hilde Hansen fra Søgne, som så levende har skildret et lite stykke norgeshistorie gjennom seks gripende og handlingsmettede bøker, med handling fra 1807.

1807 var et turbulent år, både i nord og i sør. Unionen med Danmark begynte å slå sprekker, Napoleonskrigene raste i Europa, og admiral Nelson senket og kapret den dansk-norske flåte, vi fikk handelsblokade, uår og nød. Skjebneåret blir også stormfullt for familien Kvitnes, især unge Ingeborg, som får oppleve større omveltninger i livet enn hva godt er. Vi får krysse fingrene for at det går bra til slutt!

Kvitnes
Dette er den opprinnelige Kvitnesgården, fra Vanna (Vannøya) i Nord-Troms, som nå står på friluftsmuseet i Folkeparken sør på Tromsøya. Vannøya het opprinnelig Vorn eller Varna, som betyr «den som gir vern».
Vannøya
Dagens Vannøya i Nord-Troms.