Frids førjulstradisjon

Sønnavind-forfatter Frid Ingulstad er kanskje den i Norge som vet mest om nisser. Hun har skrevet den nestenvitenskapelige boka Nissen – den norske nissens forunderlige liv og historie, og hun skriver hvert år nissenoveller til ukebladet Hjemmet.

Frid er veldig glad i jul og tradisjoner, og en årlig førjulstradisjon er at Frid besøker et sted hvor man kan komme i skikkelig julestemning. I år tok Frid med seg ektemannen Arnulf og dro til Bærums verk i Lommedalen. Foruten at det gamle jernverksmiljøet er vakkert og koselig, fins det et museum og mange butikker og verksteder hvor det virkelig pyntes til jul. I sjokoladefabrikken kjøpte Frid sjokoladenisser til barnebarna. I snekkerverkstedet var det mange håndlagde ting å bli fascinert av. Hos bildehugger Jan-Fredrik Arntzen fikk Frid og selskapet en opplevelse av kreativt arbeid med tre. Fotturen gjennom den snødekte og vakre verksgaten førte til Bærums verks vertshus. Her har det vært servert mat i fire hundre år, og julelunsjen med hummer og salat var ifølge Frid «det beste jeg noensinne har spist.»

Det ble snakket om snarlig gjenbesøk, da med atskillig bedre tid, og med et besøk i verksmuseet. I dette historiske miljøet fins det massevis av historier som bare venter på å bli fortalt.

20131210_125812
Fris spiser nydelig førjulslunsj på Bærums verk.
Jul på Verket
Førjulsstemning på Bærums verk
DSC_0027
Bærums verk
Juleboder
Bærums verk