Misteltein med magiske egenskaper

Denne uken lanserte vi Misteltein, Elisabeth Hammers nye serie. Tittelen er litt spesiell; misteltein er en snylteplante som vokser på lauvtrær. Den er sjelden i Norge, men veldig vanlig akkurat i Horten.

Misteltein har siden gammelt blitt tillagt magiske og helbredende egenskaper. Bærene er giftige og kan framkalle hallusinasjoner, og gamle dagers druider, medisinmenn, spiste bærene for å få syner slik at de kunne avsi profetier. Brytere og andre idrettsutøvere for hundrevis av år siden fikk ekstrakt av misteltein. Det skulle gi dem styrke og mot – en form for tidlig doping. Akkurat som Miraculix bruker misteltein i styrkedrikken han gir til Asterix og de andre tapre gallerne når de skal ut og banke romere.

20120201_asterix-und-obelix
Misteltein må til for at Asterix og Obelix skal klare å banke romerne.

Symbol på fruktbarhet
Mistelteinen har også lenge vært et symbol på kjærlighet og fruktbarhet – kanskje fordi den er grønn året rundt og virker så frodig når treet den vokser på står svart og nakent uten bladprakt. Å henge opp misteltein i dørkarmen ved juletid var en skikk i England alt på 1700-tallet. Mistelteinen skal etter folketroen holde onde ånder, sykdom og tyver borte, samt bringe hell, god helse og fruktbarhet til husstanden. På den veien har mistelteinen i dørkarmen blitt en oppfordring til kyssing, som et symbol på denne lykken og fruktbarheten.

20140315_121835
Elisabeth på boksignering – med misteltein på bordet.

Balders død
Også i norrøn mytologi forekommer mistelteinen, og Snorre fortelle i den yngre Edda om Balder i Åsgard, sønn av Odin og Frigg. Alle elsket ham for han var så vakker, så mild og rettferdig. Hans gode mor, som var selveste kjærlighetsgudinnen, var så glad i ham at hun gikk rundt og avkrevde alle planter og dyr et løfte om ikke å skade den vakre sønnene hennes. Men hun glemte å spørre mistelteinen, muligens fordi hun ikke så den, siden den vokser langt oppe i trærne som en parasitt. Slik ble Balder usårlig, og de andre gudene moret seg av og til med å kaste stein og pinner på ham, bare for å bevise hans usårlighet.

Men den lumske Loke skiftet ham – han var en mester i å kle seg ut og forstille seg – gikk til Odin og spurte om det var noe Balder ikke tålte. Og Odin svarte som sant var, at den magiske og helbredende urten misteltein visstnok var unntaket. Så Loke laget en pil av misteltein, og sa på sitt litt sleske, fleipende vis til Hod, Balders blinde bror, at han for moro skyld skulle skyte en pil på Balder. Da ha så gjorde, falt Balder om og døde, og alle gudene sørget. Det sies at Balders død var et forvarsel om Ragnarok – verdens undergang.

Romantisk
Nå var det ikke mistelteinene feil at den drepte Balder. Vi får heller tro at det ligger noe i druidenes gamle kunnskaper, og denne gamle folketroen om mistelteinens undergjørende og romantiske egenskaper.

20140315_173415
Et tre i Horten fullt av misteltein som snylter seg til en plass.