Legenden om katten

cat

På den sjette dagen, da Gud Fader hadde skapt himmelen, jorden, havet, solen, månen og stjernene, skapte han dyrene. Han beundret alle skapningene, men var ikke helt fornøyd. Gud bestemte seg for å skape et dyr som var mer fullkomment enn alle de andre. Han tok leopardens smidighet, ulvens listighet, gaupas styrke og bjørnens ro. Han tok gasellens ynde og røyskattens nysgjerrighet, løvens overlegenhet og apens behendighet. Så tok han den fineste, mykeste pels og de skarpeste klør og tenner. Et vakkert lite dyr tok form. Gud ga det ører som kunne svinge etter den svakeste lyd, en hale som kunne vise de skiftende sinnsstemninger, og poter så myke at dyrets skritt ikke kunne høres. Da Gud var ferdig, så han på det lille dyret. Et drag av smerte gikk over ansiktet hans, og et nesten uhørlig sukk kom over leppene da han sa:

”Lille dyr, jeg ser inn i din fremtid. Du vil være et dyr som aldri vil underkaste deg noen. Din natur er uavhengighet. Derfor vil du bli hatet av de herskesyke, men elsket av dem som elsker frihet. Du vil bli betraktet som en guddom, dyrket og tilbedt. Men du vil også bli pint og brent på bålet av dem som tror du er fra den onde. Dine barn vil bli de vakreste dyrebarn, og det vil være deres ulykke.” Gud hadde tårer i øynene da han bøyde seg og forsiktig strøk den myke pelsen. ”Gå min venn,” sa han trist. ”Gå, og lev ditt liv etter din natur.”

Dermed gikk katten ut for å erobre verden.

Synnøve
Synnøve Eriksen

Slik lyder legenden om katten. Dessverre finnes det knapt et mer misforstått dyr, men når katten får leve ut sin natur er den mer fullkommen enn noen annen skapning på jorden. Jeg er selv så heldig at jeg får lov til å bo sammen med to katter. Franz Josef og Jacques heter mine gledesspredere. Mesteparten av livet mitt har jeg tilbrakt i selskap med katter, og jeg tror ikke jeg hadde klart å puste uten en katt i min nærhet, langt mindre skrive.

Leserne mine vet at hver serie har sine katter. I Bergfoss var det Pus-Pus, i Doras datter var det Sir Walter og Toni, i Nordlys drev David handlingen fremover og i Østenfor Sol svinset Bustebart omkring. Betty Andersson i Syvende sans er matmor for Ole, Dole og Doffen, og i min neste serie …mjau …det skulle ikke forundre meg om det dukker opp en katt der også!

Vårlig hilsen fra Synnøve og kattepusene.

Jacques
Jacques
Franz Josef
Franz Josef