Slik ble Misteltein til

Jeg var egentlig i gang med et annet manus da Misteltein tok form i underbevisstheten min. En historisk artikkel om Horten by fikk fantasien min til å vandre, og desto mer jeg gravde, desto mer spennende ble det. For Horten hadde vokst frem etter en beslutning i 1818 om at marinen skulle ha sin base der, og mellom mektige offiserer og fattige arbeidere ble det dannet et dypt klasseskille. Kanskje det kunne gå an å skrive en spennende, romantisk og dramatisk romanserie med slike kulisser?

Roregatta
Bilde fra roregatta på indre havn ca. 1920. Utsikt mot Keisemark og Apenes fra sykehusbrygga på Karljohansvern.

Det var ikke vanskelig å finne ut hvor historien skulle utfolde seg. Jeg vokste opp i utkanten av Apenes, med adresse Knarrestien 2. Jeg har lekt i bekken Bleika, og jeg har plukket lakrisrot i skråningen opp fra Knarrestien og mot toppen av åsen der Selma klatrer i Misteltein. Når du så tar i betraktning at det i 1846 skjedde et mystisk drap på Knarrestien, og at jeg som liten ble kalt Knarrestiens skrekk av min kjære bestefar (fordi jeg hadde mer energi enn vett), måtte også Knarrestien få en rolle i historien.

Det neste steget var å finne ut hva og hvem serien skulle handle om. Ettersom jeg allerede hadde sett meg ut Apenes hvor arbeiderne bodde, var det gitt at det måtte handle om livet til en arbeiderkvinne. Da Apenes ble bygget fra og med 1917, valgte jeg meg de glade 20-årene. Det ga som bonus at jeg kunne skrive om blant annet smuglertiden og de store endringene som skjedde i kvinners liv i denne perioden.

Smått om senn var så alle ingrediensene til Misteltein klare, og en serieroman tok form. Jeg har forsøkt å blande inn akkurat passe mengder av spenning, mystikk, drama, kjærlighet, romantikk og tidsånd, og jeg har rørt det hele godt sammen i håp om at det kan gi deg som leser en god opplevelse.

Håper du liker det, og god lesning!

Misteltein2