Opplevelser i Afrika

Det sies at det farligste du kan oppleve i Afrika, er å bli forelsket.

Og visst kan man bli forelsket i dette underlige kontinentet som har så mye å by på. I perioden 1. til 18. april var vi så heldige å få reise rundt der. Det meste av tiden i Sør-Afrika, med nesten en hele uke på safari i områdene ved Kruger nasjonalpark.

LeopardInTreeDSC_0447
Den afrikanske natten er bekmørk, og det er en spesiell opplevelse å få se en leopard i et tre, bare et par meter unna, i lyset av en håndlampe.

De fem store
Begrepet «Big five», eller «Fem store» for å si det på godt norsk, henspiller på det som blir ansett å være de fem farligste dyrene i Afrika, og samtidig de fem som turister flest gjerne vil få med seg når de besøker kontinentet.

Elefant, bøffel, nesehorn, løve og leopard.

Sør-Afrika 2014 Nottens Bush camp
Dyrene lever naturlig og beveger seg fritt på store områder.

Våre opplevelser rundt Nottens Bush Camp i Sør-Afrika, april 2014, på grensen til den enorme Kruger nasjonalpark, ble sånn sett kronet med hell. Vi fikk med oss alle de fem, og ikke bare en, men flere ganger i løpet av den snaue uken vi var der.

I møtet med dyrene, med menneskene og den inntagende naturen, lyset og stemningene som skifter, er det vanskelig å si hva som gjør mest inntrykk. Kanskje blir det helheten, hele opplevelsen som setter en i en helt spesiell og ydmyk stemning. Selv den som ikke er spesielt religiøst anlagt kan begynne å snakke om skaperverket i møte med denne delen av Afrika.

Sør-Afrika 2014 Notens Bush camp
Nesehornet er kanskje den mest originale av de fem, og utrydningstruet fordi det illegalt betales i dyre dommer for hornet.

Vi ble kjørt rundt på det som i prinsippet er et inngjerdet privat område. Men takket være Nelson Mandela er gjerdene mellom nasjonalparken og de private såkalte game områdene tatt ned, slik at dyrene kan bevege seg fritt over enorme områder, totalt rundt 20.000 kvadratkilometer, større enn Telemark fylke.

Turismen er på sett og vis begrenset og eksklusiv, selv om prisene neppe avskrekker nordmenn. Og over tid har dyrene vennet seg til de åpne bilene som kjører rundt blant dem. Bilene med mennesker i representerer verken fare eller noe som interesserer dyrene, du blir ikke et potensielt bytte før du eventuelt skulle begå den dumheten å forlate bilen.

Sør-Afrika 2014 Nottens Bush camp
Joe har bodd i bushen hele sitt liv, slik også foreldrene gjorde det. Han er en meget kunnskapsrik og morsom guide.

De første gangene man befinner seg bare et par meter fra et velvoksent kattedyr, banker likevel pulsen litt ekstra.

Så lærer man at det farligste dyret blant de fem er bøffelen, den som tilsynelatende gresser fredelig og ser ut som en litt forvokst okse. Men den har et labilt humør og angriper uten forvarsel, noe mange jegere har fått erfare. Det er heller ikke uvanlig at velvoksne løver får hard medfart når de drister seg til å jage etter bøffelen.

Sør-Afrika 2014 Nottens Bush camp
Den afrikanske bøffelen kan ligne på harmløst storfe. Men skal tas på alvor, den angriper uten forvarsel.

Vi hadde 18 uforglemmelige dager i Afrika, med mange høydepunkter. Noen flere skal vi dele i egne artikler på nettsiden vår, www.rosemalt.no, så følg gjerne med der fremover.

Hele vår tur ble lagt opp av Monika Korn i TheSafarisource, og vi anbefaler mer enn gjerne henne som turoperatør: www.safarisource.co.za

Sør-Afrika 2014 Nottens Bush camp

Sør-Afrika 2014 Nottens Bush Camp
Elefanter i flokker på flere enn ti opplevde vi to ganger, den ene gangen like ved der vi bodde.
Sør-Afrika 2014 Cape Town
Nye venner!