I den nye serien min, Ambrosia 1814, forteller jeg om Ambrosia og familien hennes som mistet hjemmet sitt og det de eide, da hennes far ble borte på sjøen, i juni 1813. De flykter fra Christiania, der sult og nød herjet, etter flere uår med misvekst og matmangel. Engelskmennene blokkerte havnene for all import av korn sjøveien, og mange døde av hunger og følgesykdommene. Det vrimlet av tiggere, men da Ambrosia og familien hennes kom fram til Eidsvoll, viste det seg at forholdene ikke var stort bedre der. Mange spiste bark.
Men Ambrosia lærte seg å utnytte naturens spiskammers. Blant annet plukket hun skudd av brennesle og løvetann som de kokte suppe av. Iblant fikk de litt kjøtt, når morbror Hugo, som var bygdeslakter, kom hjem med en kjøttbit som betaling for arbeidet. Da smakte brenneslesuppa ekstra godt.
Jeg har heldigvis mat nok, men brenneslesuppe er slett ikke å forakte likevel. Hvis du mangler brennesle, plukk unge, myke løvetannblader i stedet.
Og for all del: Bruk hansker!
Brenneslesuppe
- 3 1/2 l kaldt vann
- 400g lettsaltet flesk skåret i småbiter
- 1 oppskåret løk
- 3 gulrøtter i skiver
- 3-4 liter opphakket brennesleskudd fra toppen av plantene. Skyll dem i kaldt vann.
- Prøv deg fram med salt, alt etter hvor saltet flesket er.
- Tilsett pepper og urtekrydder etter din egen smak.
- Kok opp og la det putre i ca. 40 minutter, før du tilsetter:
- ¾ pose frosne lapskausgrønnsaker
- 1 rød oppskåret paprika
- 2 ss. olivenolje
- La småkoke i ca 15.min.
Jeg bruker også klot i suppa. Slik lager du det:
- ½ dl av klar suppe avkjøles litt
- Pisk inn 1 egg, 1/2 ts. salt, ørlite grann sukker, litt kardemomme.
- Bruk hvetemel til litt fast røre.
- Form små boller med ei teskje og slipp dem opp i gryta.
- La alt småkoke 5 minutter til.
Legg en klatt Creme Fraiche i tallerkenen, så tar den brodden av oksalsyra i brenneslebladene.
Med flatbrød eller rundstykke til, får du et mettende og sunt herremåltid a la 1814.
Vel bekomme!