Lag en Ambrosia-cupcake!

EpleAmbrosia er ifølge gresk mytologi en form for nektar som de greske gudene inntok. Det blir beskrevet som noe som gir udødelighet og evig ungdom til dem som drikker det. Ambrosia ble fraktet til gudene på Olympen (stedet der de tolv olympiske gudene bodde) av duer. I norrøn mytologi benytter gudinnen Idun epler for å gi gudene udødelighet.

Det er nok derfra navnet på eplesorten Ambrosia kommer. Berit Elisabeth Sandviken forteller at hun fikk inspirasjon til å gi sin heltinne i serien Ambrosia 1814 dette navnet da hun satt med et slikt eple foran seg.

Eplesorten Ambrosia er beskrevet som sprø og saftig og med en fantastisk aroma. Utseendemessig er det tofarget med en nydelig rødrosa glød. Denne beskrivelsen gir meg lyst til å sette tennene i det. Skal jeg beskrive hovedpersonen Ambrosia i vår nye storslåtte og fargerike serie, vil jeg si at hun er sterk og modig, mørk og vakker, fargerik og munter, og med et hjerte av gull. Og det gir meg lyst til å bli med vår heltinne til Eidsvoll og ta del i livet til hverdagsmenneskene som holdt hjulene i gang i denne viktige perioden i Norges historie.

Nå som det nærmer seg grunnlovsfeiring og alt som hører til, fikk jeg ideen om lage en cupcake med epler, fortrinnsvis ambrosiaepler. Det finnes en gammel, norsk oppskrift på Ambrosia-kake, en formkake som inneholder appelsinjuice, men hvorfor ikke gjøre en vri og «stjele» navnet og lage en cupcake i stedet?

CupcakeAmbrosia-cupcake

Ingredienser:
125 g smør (romtemperert)
1,5 dl sukker
2 egg
1 dl melk
3 dl hvetemel
1,5 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
2 ts kanel
Revet eple, 1 ½ – 2 (Ambrosia)

Topping:
En eske Philadelphia kremost, naturell
Melis
Noen dråper sitronsaft

Fremgangsmåte

  • Kjør smør og sukker i en kjøkkenmaskin, eller bruk miksmaster, til du får en luftig krem. Tilsett ett egg av gangen og pisk godt mellom hver gang. Bland bakepulver, vaniljesukker og kanel i melet og sikt det inn i røren. Tilsett melken og rør det godt sammen. Vend forsiktig inn revet eple.
  • Fordel røren i 12 muffinsformer, ca. ¾ fulle. Du kan gjerne putte noen ekstra eplebiter i hver form. Stek kakene ved 175°C i 25–30 min.
  • Rør sammen kremost og melis og tilsett noen dråper sitron. Bre eller sprøyt ostekremen over kakene og pynt med epler. Jeg brukte en bitte liten utstikksform formet som et kronblad. Her må du ha sitron på eplene, ellers blir de fort brune og ser ikke så delikate ut.

God appetitt!